Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой алкохол почти не пречи на черния дроб?

19 юли 2023, 13:44 часа

Черният дроб е сред най-важните органи в човешкото тяло, от чието нормално функциониране зависи не само здравето, но и животът ни. Чернодробната недостатъчност, цирозата, различни тежки патологии на черния дроб са сред водещите причини за смъртност в световен мащаб.

Черният дроб изпълнява множество функции, сред които терморегулаторна, храносмилателна, детоксикираща. Участието на черния дроб в редица жизнено важни регулации като участие в регулирането на обмяната на мазнини, в ендокринната регулация и други, както и тежестта на заболяванията на черния дроб и трудното или невъзможното им лечение определят ключовото значение на грижата за него.

Заболяванията на черния дроб могат да бъдат фатални, дори да са своевременно диагностицирани, не всички подлежат на лечение, а някои се развиват скоротечно, което налага внимателна грижа за здравето на черния дроб, от който пряко зависи нашия живот.

Какво вреди на черния ви дроб?

Прием на определени медикаменти, прекомерната консумация на определени храни, вредните навици, на които сте заложник, някои заболявания като хепатит и вирусни инфекции, злоупотреба с алкохол нанасят непоправими щети на черния дроб, като алкохолизмът и честата компания на чашката са сред най-разпространените причини за развитие на фатална чернодробна цироза. Не можете без аперитив?

Изберете алкохол, който е най-деликатен към черния дроб. Кой алкохол не пречи на черния дроб или поне нанася най-минимални щети и е по-добрият избор, ако държите да консумирате опияняващата течност, разберете от статията.

Учени: Тези симптоми на цироза често се бъркат с други заболявания

Кой алкохол почти не пречи на черния дроб?

Има ли алкохол, който е с по-деликатно въздействие върху черния дроб и може да го консумирате в умерени количества, без да се притеснявате за здравето си? За щастие на онези, които не могат да седнат на масата без чаша в ръка, както и на хората, пристрастени към алкохола, има и такъв, щетите от който върху черния дроб са по-малки в сравнение с тези, причинени от другите видове алкохол.

Споделяме с вас кой е той с уговорката, че не се счита за безвреден, а за по-малко вреден, тоест прекомерната консумация и на този алкохол може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дисфункция или тотален отказ на черния дроб да работи. Винаги имайте предвид, че нито според стандартите на СЗО, нито според изследванията по темата съществува безопасна доза алкохол и безопасен алкохол като цяло.

И все пак има питиета, познати като по-безвредни за черния дроб, ако се консумират с мярка. Водещото място в класацията за най-малко затормозяващ черния ви дроб алкохол е за сухото вино – бяло или червено е без особено значение и зависи от личните ви предпочитания.

Защо сухото вино се счита за един от най-безвредните видове алкохол?

Когато обсъждаме отговора на въпроса „Кой алкохол почти не пречи на черния дроб?“ следва да обмислим и причините за неговата относителна безопасност и нетоксичност. Виното, известно като напитка на боговете, познато от хилядолетия, е популярно със здравословните ползи за тялото. То е отличен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждащото действие на свободните радикали и вероятно именно това му помага да се изкачи до челното място в класациите за най-подходящото и най-малко опасно алкохолно питие. Сред тайните на сухото вино, които му помагат да бъде сред най-малко увреждащите здравето ви алкохолни напитки на масата, са:

-          фактът, че сухото вино не съдържа захар, която допълнително товари значими органи в тялото ви и затруднява нормалното им функциониране,

-          по-бързото извеждане на сухото вино от организма за разлика от водката например,

-          фактът, че не опиянява, без да се усетите какво се е случило и да можете да реагирате адекватно, както това правят сладките питиета – ликьори и прочие.

Когато обсъждаме кой алкохол почти не пречи на черния дроб, имайте предвид, че визираме чаша-две от него според килограмите и пола ви, а не бутилка. Консумацията на големи количества алкохол особено когато е редовна се нарича алкохолизъм и е състояние и заболяване, с което трудно може да се справите, без да разчитате на помощ от специалисти. Алкохолната зависимост е изключително тежка и често води до чернодробна цироза с фатален изход.

Това са първите симптоми, ако имате цироза на черния дроб – ето кои са те

Как да разпознаем чернодробната цироза?

Цирозата е вид увреждане на черния дроб, при което здравите клетки се заменят с тъкан с белези. Цирозата е необратима. Веднъж заменени, здравите клетки не се възстановяват, поради което лечението на цирозата на черния дроб е симптоматично, целящо да спре или забави развитието на заболяването и да донесе облекчение за пациента, а не да го излекува изцяло. Сред симптомите на цироза на черния дроб са:

-          загуба на апетит,

-          гадене,

-          отслабване,

-          хронична умора,

-          жълтеница,

-          зачервени длани (палмарен еритем),

-          сърбежи по кожата без видими причини като обрив или ухапване от насекомо, които могат да ги обяснят,

-          обилен косопад,

-          урина с тъмен цвят,

-          болестно задържане на течности в корема,

-          вътрешно кървене, за което свидетелства повръщането на кръв или изпражненията с кръв и др.

Консумирайте всички алкохолни напитки изключително умерено, за да съхраните здравето си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес