Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите симптоми при болен черен дроб

09 септември 2024, 13:47 часа

Заболяванията на черния дроб може да бъдат сериозни, затова ранното разпознаване на симптомите е много важно. Повечето чернодробни заболявания се лекуват по-лесно, ако бъдат открити навреме. Вашият черен дроб е един от най-трудно работещите органи в тялото ви. Той ви помага да смилате храната, да я превръщате в енергия и да съхранявате тази енергия за бъдеща употреба. Той също така играе важна роля при филтрирането на токсични вещества от кръвта ви.

Общи симптоми на чернодробно заболяване
Симптомите на чернодробно заболяване могат да варират в зависимост от основната причина. Но има няколко общи симптоми, които често показват някакъв проблем с черния дроб. Те включват:
* жълта кожа
* тъмна урина
* бледо, кърваво или черно изпражнение
* подути глезени, крака или корем
* гадене и повръщане
* намаляване на апетита
* постоянна умора
* сърбяща кожа
* образуване на синини по-лесно от обикновено.

Симптоми на хепатит
Вирусният хепатит е възпаление на черния дроб. Той е заразен, но не винаги има специфични симптоми. Това означава, че може да се предава и заразява без вашето знание. Хепатитът се разпространява чрез контакт със замърсена храна, вода или телесни течности, като кръв и сперма. Всички хепатитни инфекции засягат черния дроб. Това го кара да се подува и му пречи да работи правилно. Тези инфекции могат да бъдат остри (с продължителност шест месеца или по-малко) или хронични (с продължителност повече от шест месеца).

Вирусът на хепатита може да живее в тялото с години, без да причинява симптоми. В началото може да забележите грипоподобни симптоми. С течение на времето може също да забележите:
* умора, липса на енергия, обща слабост
* болка в мускулите и ставите
* болка в корема
* гадене и повръщане
* намаляване на апетита
* тъмна урина и бледи изпражнения
* жълтеница.

Ваксинирането може да помогне за намаляване на риска от хепатит.

Още: Един навик разрушава черния дроб и това не е алкохолът: Много хора консумират тази храна

Симптоми на мастна чернодробна болест
Здравият черен дроб обикновено съдържа малко количество мазнини. Затлъстяване на черния дроб се случва, когато има излишна мазнина в черния дроб. В този случай черният дроб се подува и възпалява. Това възпаление може да доведе до цироза, което може трайно да увреди черния дроб. Съществуват два вида мастна чернодробна болест:
* алкохолна мастна чернодробна болест - развива се в резултат на дългосрочно пиене на алкохол;
* неалкохолна мастна чернодробна болест - няма ясна причина за възникването й. В много случаи диетата играе решаваща роля.

Алкохолната мастна чернодробна болест обикновено не причинява симптоми в ранните си стадии. Някои хора, обаче, изпитват болка в дясната страна на корема. С напредването им може да причини:
* треска
* гадене и повръщане
* жълтеница.

Много хора с неалкохолна мастна чернодробна болест също забелязват някои симптоми в ранните етапи. Но с течение на времето може да причини:
* обща слабост и умора
* необяснима загуба на тегло
* намален апетит
* жълтеница
* сърбяща кожа
* подути крака и корем.

Симптоми на генетично заболяване
Генетиката може да играе роля в развитието на някои чернодробни заболявания. Честите генетични заболявания, които могат да доведат до проблеми с черния дроб, включват:
* наследствена хемохроматоза - състояние, което кара тялото ви да съхранява излишно желязо в органите ви;
* болест на Уилсън - състояние, което кара черния дроб да съхранява мед, вместо да я освобождава, за да може да напусне тялото ви;
* Алфа1-антитрипсиновият дефицит - състояние, при което тялото ви не може да произвежда достатъчно алфа-1 антитрипсин, който се произвежда предимно в черния дроб

Симптомите варират в зависимост от състоянието, но могат да включват:
* умора и ниска енергия
* болка в ставите
* болка в корема
* намален апетит
* подуване на краката и корема
* жълтеница.

Симптоми на рак на черния дроб
Ракът на черния дроб често се развива бавно. Може да не забележите много симптоми по време на ранните етапи. Сред честите признаци на рак на черния дроб са:
* намален апетит
* необяснима загуба на тегло
* сърбяща кожа
* жълтеница
* болки в корема и подуване
* гадене и повръщане.

Имайте предвид, че много от тези симптоми се припокриват с тези на други, по-малко сериозни състояния. Все пак е добра идея да се консултирате с вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми.

Още: Лекар: Този заместител на захарта е вреден за черния дроб

източник: https://www.healthline.com/health/liver-disease-symptoms#hepatitis-symptoms

Лекар: През август яжте всеки ден този плод, чисти черния дроб, червата и съдовете, здравен съвет за деня, 17 август

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес