Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите симптоми на високо желязо в кръвта?

15 юли 2024, 14:13 часа

Дефицитът на желязо, познат като желязодефицитна анемия, поражда редица здравословни проблеми, тъй като затруднява нормалното функциониране на тъкани, органи и системи, сред които особено важни са белите дробове. Диагностицирана своевременно анемията може да бъде повлияна сравнително лесно чрез медикаментозно лечение, а в тежките случаи – чрез кръвоопреливане.

В хода на лечението следва да се проследяват нивата на желязо в кръвта, тъй като е опасен не само недостигът, но и излишъкът на желязо. За него се знае малко от неспециалистите, тъй като по-чест е дефицитът на желязо, поради което и познанията за първите симптоми за високо желязо в кръвта са бегли сред пациентите и дори битува вярването, че колкото повече желязо в кръвта имаш, толкова по-добре. Погрешно е и схващането, че увеличената консумация на храни, богати на желязо, както и прием на хранителни добавки, целящи увеличаване на желязото в кръвта, правят пациентите по-здрави.

Кои са първите симптоми при дефицит на желязо

Излишъкът от приетото желязо се отлага във важни органи – сърце, черния дроб, панкреас и може да причини увреждания на тези органи. Това обяснява защо е важно да се знаят първите симптоми на високо желязо в кръвта и да се направят изследвания, които да докажат съмненията, преди да се предприеме лечение. Обяснява и защо е толкова важно да приемате желязото така, като е препоръчал лекарят.

Какво е излишък на желязо? Причини за високо желязо в кръвта

Излишъкът на желязо е не по-малко вреден за здравето от дефицита, тъй като натрупването му в жизнено важни вътрешни органи и щетите върху тях са опасни не само за здравето, но и за живота, тъй като водят до животозастрашаващи състояния като чернодробно заболяване, сърдечни проблеми и диабет.

Причините за високо ниво на желязо в кръвта могат да бъдат:

-           Прекомерна абсорбция на желязото от храната, която ядете. Необходимо е да се ограничи приемът на храни, богати на желязо, за да не сте стигне до високи нива на желязо в кръвта и увреждане на вътрешни органи.

-          Генетични причини също могат да обяснят високите нива на желязо в кръвта. Предава се в семейството, но не е задължително да се прояви, и не е лесно за повлияване чрез лечение, като същото е сложно и продължава с месеци. Колкото по-навременна е реакцията, толкова по-лесно ще се преодолее проблемът.

Първите симптоми на високо желязо в кръвта – кои са те?

Лечението на проблема е от ключово значение за здравето. Ранното разпознаване на ранните симптоми на болестта  ще улесни и лекаря, и пациента. Това не е винаги лесно, тъй като са неспецифични и характерни за много здравословни проблеми. Първите симптоми на високо желязо в кръвта включват:

Кои са признаците на желязодефицитна анемия и защо трябва да внимаваме с тях

-          дискомфорт и болка в корема,

-          болки в ставите,

-          проблеми с паметта,

-          хронична умора, която не се повлиява от почивка,

-          диабет,

-          липса на желание за интимност и др. 

В случай, че останат неразпознати и въздействието на високите нива на желязо в кръвта продължи, се наблюдава увреждане на редица вътрешни органи и развитие на чернодробна или сърдечна недостатъчност. С цел своевременно диагностициране на заболяването и предприемане на мерки се препоръчва генетичен тест, ако близък в семейството страда от хемохроматоза, тъй като обикновено и в повечето случаи заболяването е именно генетично.

Препоръчва се и проследяване на нивата на желязо в кръвта с редовните профилактични кръвни изследвания всяка година и най-вече след 40-годишна възраст при мъжете и след 60-годишна възраст при дамите. Дамите са по-застрашени от високи нива на желязо в кръвта, след преустановяване на менструацията, с която неминуемо се губи и желязо, тоест по време на и след менопаузата.

Начини за противодействие на високите нива на желязо в кръвта

И така – забелязали сте първите симптоми на високо желязо в кръвта, изследванията са потвърдили опасенията, какво следва? Естествено е нужно да се погрижите за намаляването на желязото в кръвта. Това може да стане като преустановите прием на всякакви хранителни добавки и мултивитамини, тъй като може да съдържат желязо, непосочено на опаковката. Специалистите препоръчват да се преустанови приемът на витамин С, който ускорява абсорбцията на желязо в кръвта, да се приема стриктно предписаното лечение,  да се консумира зелен и черен чай за решаване на проблема. Със сигурност следва да се предприемат мерки, за да не се стигне до фатален случай с човек.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес