Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите симптоми на менопауза ?

21 юли 2023, 18:48 часа

При всяка жена менопаузата настъпва по различно време. Тя е част от т.нар. климактериум - познат още като "критична възраст" при жените. Обикновено се появява в периода 45-55-годишна възраст и е с продължителност около 10 години, като 2 от тях са посветени на периода на менопаузата. При голяма част от представителките на нежния пол менструацията спира около 51-годишна възраст.

Реклама

Някои жени се страхуват от това, което ги очаква по време на менопаузата. Други пък се срамуват, че се навлезли в т.нар. период на климактериум. Жените не бива да се притесняват с промените, които настъпват в техния организъм с течение на времето. Те могат да преминат по-лесно през този период като използват някои билки и билкови продукти.

Менопаузата има някои характеристики, които е добре всяка жена да знае. Когато този период наближи, хормоните в женското тяло променят своите нива - естрогенът започва да намалява, а женският организъм спира да произвежда прогестерон. Тези промени са съпроводени с някои симптоми, които се различават при всяка жена, но все пак има няколко, които се срещат при повечето представителки на нежния пол. Кои са те ?

Проблеми със съня

По-малкото количество прогестерон в организма води до будуване нощно време. Този хормон има благоприятен ефект върху съня и колкото по-малко е той, толкова по-трудно човек заспива.

Как да забавим менопаузата - ето кои храни ни идват на помощ!

Нощни изпотявания

Нощното изпотяване може да събуди жените и да наруши качеството на техния сън. Усещането от нощното изпотяване прилича на горещите вълни, като жената може да има още сърцебиене и зачервяване. За да се справите с този проблем, в спалнята ви трябва температурата да бъде по-ниска и да използвате подходящи чаршафи, пижама и матрак. Най-добре е да заложите на естествени материи, които не спарват.

ОЩЕ: По-здрава и щастлива кожа по време на менопауза. Ето как

Загуба на костната кънка

Ниските нива на естроген водят до намаляване на костната тъкан. Представителките на нежния пол губят около 50% от трабекуларната си кост и 30% от кортикалната кост през своя живот, като половината от тази загуба е в периода на първите 10 години след настъпване на периода на менопауза.

Горещи вълни

Представляват усещане за силно затопляне в горната част на тялото и продължителността е от 5 до 10 минути. По време на горещите вълни може да се усети сърцебиене, тревожност, зачервяване и дори втрисане.

Направете това и ще се чувствате отлично по време на менопаузата

Промени в настроението

Намаляването на естрогена влияе и върху начина, по който организмът се справя със серотонина и норепинефрина. Тези химикали са свързани с депресията. Ниските нива на естроген водят и до често забравяне, липса на концентрация, силна тревожност, раздразнителност и бърза умора.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес