Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-здравословните заместители на яйца?

18 юли 2024, 14:50 часа

Има някои основни функции, които яйцата изпълняват, когато готвим. Те могат да помогнат на печените продукти да станат златисто-кафяви, което подобрява външния им вид и не им позволява да изглеждат бледи. Ето защо сладкарите и пекарите често намазват сладкиши и някои хлябове с яйчена смес, преди да ги изпекат.

Яйцата свързват съставките заедно, за да образуват хомогенно (еднородно) тесто. Техният вискозитет (гъстота) спомага за тази цел. Яйчните жълтъци имат високо съдържание на мазнини, което придава богат вкус на печените изделия.

Яйцата могат да накарат печените продукти да „бухнат“, като задържат въздух, който се разширява по време на нагряване, както при еклерите и профитролите (каролини). Освен това белтъците могат да бъдат разбити, за да се вкара въздух и да се създаде повече обем, както при меренгите (сладкиши, подобни на популярните „целувки“).

И накрая, в яйцата има много течност и това помага да се добави влага към готовия продукт, така че сладкишите да са меки и да не се ронят.

Д-р Филипе Риош разказва за полезните свойства на яйцата тук. 

Какво може да замени яйцата?

Тъй като яйцата изпълняват толкова много различни функции, важно е да намерите правилния заместител в съответната рецепта.

Защо яйцата са толкова полезни?

Агар-агар

Въпреки че се извлича от морски водорасли, агар-агар има неутрален вкус и може да се използва както в сладки, така и в солени ястия. Това е естествен желиращ агент, така че може да се ползва вместо желатин и действа особено добре в растителни чийз-кейкове.

Ябълково пюре

То добавя влагата, която яйцата биха донесли към рецептата, и тъй като е леко вискозно, може да помогне и за свързването на отделните съставки.

Аквафаба

Това е течността, която остава след варене на бобови растения – фасул, леща, нахут, грах. При разбиване се държи като белтък. Става бяла, ефирна и с неутрален вкус, което я прави идеална за приготвяне на меренги.

Нишесте от арарут

Арарутът е тропическо растение с високо съдържание на нишесте и при смесване с малко вода добавя влага, структура и свързване.

Банан

Намачканият банан може да добави текстура и влага, както и да свърже другите съставки заедно. Вкусът му ще се усети в рецептата, така че го използвайте разумно: тортите, браунитата и палачинките са много подходящи варианти.

Пюре от тиква

Може да се използва за добавяне на влага и ще помогне за свързването на другите съставки в рецептата. Неговият силен цвят ще се появи и ще допълни вкуса в крайния продукт.

Семена от чиа

Тези малки семена придобиват гелообразна текстура, когато се смесят с малко вода и свързват другите съставки заедно. Опитайте ги в браунита и вафли.

Ленено брашно

Подобно на семената от чиа, лененото семе става желатиново, когато се смеси с вода и помага за свързването на другите съставки. Има вкус, който леко напомня на кестени, така че работи добре в браунита, хляб и бисквити.

Ползи и вреди от варените яйца за здравето

Инстантно картофено пюре

Доста плътно е и ще помогне за свързването на другите съставки. Не се препоръчва в рецепти, които изискват лека текстура. Добавя вкус към смесите, затова е подходящо в солени рецепти като хляб.

Пюре от кестени

С прекрасна и вискозна текстура, кестеновото пюре свързва отделните елементи в рецептите. То също добавя вкус към рецептата, затова е вкусно в палачинки, бисквити и торти.

Оцет и сода бикарбонат

Комбинацията от ябълков оцет и сода за хляб действа като набухвател. Използвайте в сладкиши и браунита.

Вода, олио и бакпулвер

Тази проста комбинация от съставки,е подходяща за обикновена следобедна торта. Опитайте с 1 ½ супени лъжици вода, 1 ½ супени лъжици олио и 1 чаена лъжичка бакпулвер вместо всяко яйце, което замените.

Внимание! Статията е само с цел информация. По въпросите в нея винаги се допитвайте до медик-диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес