Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-популярните диалекти на китайския език

21 октомври 2024, 08:35 часа

Китай е огромна страна по население и площ и не по-малка по брой езици. Според Ethnologue Китай е на 7-мо място в света по езиково разнообразие. През 2022 г. се говорят 307 езика, от които над 150 са застрашени от изчезване поради глобализацията и преподаването на мандарин като официален език в Китайската народна република. Макар китайците смятат, че използват “диалекти”, взаимното разбиране между отделните диалекти на практика не съществува, затова много езиковеди говорят за китайския като за езиково семейство, а не за единен език.

Въпреки това, за да посочим правилно най-разпространените езици в Китай, трябва да ги наречем диалекти, тъй като това е политически коректното определение. Официално съществуват 10 различни разновидности на китайски език, въпреки че няколко източника изброяват само осем, тъй като последните две се говорят от под 1% от населението.

1. Мандарин

С над 1,1 милиарда говорещи, китайски мандарин е най-широко разпространената форма на китайски и езикът с най-много носители в света. Мандарин е много различен от южнокитайските езици, които не са диалекти на мандарин, а китайски езици сами по себе си. Това прави мандарин най-голямата от десетте китайски диалектни групи. Мандарин се говори от 70% от всички китайци.

Днес официалният език в Континентален Китай и Тайван се нарича “путунхуа”, който еволюира от пекински мандарин и е известен още като мандарин или стандартен китайски. Той е един от шестте официални езика на ООН.

2. У

У (Wu) е един от основните диалекти на китайския език. Името “У” идва от едно от трите царства, на които страната е била разделена в края на династията Хан и чиято територия съответства на днешната област, където се говори У. Смята се, че около 82 милиона души говорят У, което го прави втори най-разпространен диалект след мандарин. Представлява вариант на китайския език, които се говори в Шанхай, по-голямата част от провинция Джъдзян, южната част на провинция Дзянсу и части от Анхуей и Дзянси.

3. Кантонски

Приема се, че това е “престижна” разновидност на китайската диалектна група Yue, която е говорена от най-уважаваните хора в провинция Кантон. Говори се от повече от 80 милиона носители на езика. Макар терминът “кантонски” се отнася конкретно до “престижния” диалект, той се използва и за цялата подгрупа на китайския Yue. Кантонски се говори в голяма част от Югоизточен Китай, Хонг Конг и Макао, както и в задграничните китайски общности.

4. Мин

Говори се от 60 милиона души, главно в Тайван и провинция Фудзиен. Формата на южния мин, който се говори в Тайван, понякога се нарича тайвански, макар да се различава малко от южния мин, който се говори в района Ксиамен в Южен Фудзиен. Мин е най-разпространеният китайски диалект сред китайските общности в Югоизточна Азия, особено в Сингапур и Малайзия.

5. Дзин

Дзин е разновидност на китайския език, говорен от около 63 милиона души в Северен Китай, включително по-голямата част от провинция Шанси, част от вътрешна Монголия. Някои лингвисти включват дзин като част от мандарин, докато други смятат, че е отделна езикова група.

6. Сян

Този диалект принадлежи към китайското семейство на китайско-тибетските езици. Говори се от над 38 милиона души в Китай, главно от жителите на провинция Хунан и басейна на река Сяндзян и нейните притоци. Носители на сян са около 35 милиона души.

7. Хакка

Този диалект е с около 48 милиона носители и се говори главно в Южен Китай от народа хакка. Употребява се основно в изолирани и разпръснати региони, където комуникацията е ограничена до местно ниво. Това е причината този диалект да развие множество разновидности или диалекти, които се говорят в различни провинции като Гуангдонг, Дзянсиор Хайнан, както и в Тайван, Сингапур, Малайзия, Тайланд и Индонезия.

В континентален Китай хората от народа хакка говорят мандарин или кантонски поради нарастване на  културния и икономически обмен между различните региони. Младото поколение от народа хакка се обучава на мандарин от детството. 

8. Ган

Около 48 милиона китайци говорят ган в провинция Дзянси, както и околните региони като Хунан, Хубей, Анхуей и Фуджиан. Диалектът ган принадлежи към синитските езици в рамките на китайско-тибетското езиково семейство, а диалектът хакка е китайският вариант, който е най-близък до ган във фонетично отношение.

Още: Кой е най-трудният език за научаване в света?

Председателят на Държавната дума: Английският е мъртъв език, да учим китайски

Служители на Руската централна банка започват спешно да учат китайски

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес