Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-големите дървета в света?

16 юли 2023, 21:00 часа
Реклама

Дърветата са един от най-важните компоненти на екосистемата на нашата планета. Те осигуряват храна, подслон и кислород за всички живи същества на Земята. За жалост през вековете (особено последните 100 години) хората не правим нужното, за да опазим природата и това влияе на биоразнообразието, климата и дори може да бъде предпоставка за природни бедствия като наводнения. А това е тъжно, защото дърветата могат да бъдат много повече от просто растения. Някои от тях са символи на величие със своите размери, възраст и височина. Вижте кои са най-големите дървета на света: 

Гигантската секвоя

Гигантската секвоя, известна още като Sequoiadendron giganteum, е най-голямото дърво на Земята по обем. Тези дървета могат да растат до 311 фута височина и да имат диаметър до 56 фута. Най-голямата гигантска секвоя в историята е дървото General Sherman, разположено в Националния парк Sequoia, Калифорния. Дървото на генерал Шърман се оценява на възраст около 2300-2700 години и има обем от 52 508 кубически фута. Гигантските секвои са местни видове в планините Сиера Невада в Калифорния и могат да бъдат намерени само в малка част от света.

Вижте как изглежда най-старото дърво на планетата, което е над 5000-годишно (ВИДЕО)

Крайбрежната секвоя

Крайбрежната секвоя, известна още като Sequoia sempervirens, е най-високото дърво на Земята. Тези дървета могат да растат до 379 фута височина. Най-високата регистрирана крайбрежна секвоя е дървото Хиперион, разположено в Националния парк Редууд, Калифорния. Дървото Хиперион се оценява на възраст около 700-800 години и има височина от 379,7 фута. Крайбрежните секвои са местни за западното крайбрежие на Съединените щати и могат да бъдат намерени от Южен Орегон до Централна Калифорния.

Кипарисът Монтесума

Кипарисът Montezuma, известен още като Taxodium mucronatum, е най-голямото дърво по отношение на диаметъра на ствола. Тези дървета могат да имат диаметър до 46 фута. Най-големият регистриран кипарис Монтесума е Árbol del Tule, разположен в Оахака, Мексико. Арбол дел Туле се оценява на около 1200-1400 години и има диаметър от 38,1 фута. Кипарисите Montezuma са местни в Мексико и могат да бъдат намерени в централните и южните части на страната.

Тези дървета съществуват от хиляди години и са важна част от екосистемата на нашата планета. Трябва да продължим да защитаваме тези дървета и техните местообитания, за да гарантираме, че и бъдещите поколения ще могат да им се радват.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес