Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-често бърканите думи в нашия език?

05 юли 2024, 11:00 часа
Реклама

Кои грешки се допускат масово, кои са най-често бърканите думи в родния език и защо се допускат толкова много грешки?

Най-често бърканите думи в родния език

1.       Абитуриент

Може да звучи и тъжно, и смешно, и страшно, но младежите, които броят от 1 до 12, радвайки се на успешното завършване на училището и поставянето на началото на нов етап от живота им – абитуриентите – всъщност масово не знаят как правилно да напишат тази дума.

Срещаме абитюрент, абиторент, абитурент – и трите погрешно изписани и няма начин да не се поколебаем какво всъщност се празнува, щом изписването на една българска дума поражда подобни масови затруднения. Грешки в изписването на абитуриент допускат не само младежите, но и възрастните, поради което тя е сред 10-те от най-често бърканите думи в родния език.

Как се пише правилно: офлайн, оф-лайн или оф лайн?

2.       Теоретично

Мислите, че може да проверите правописа на думата, използвайки думата теория и че няма как да сгрешите? Ще ви изненадаме – теорЕтично се пише с „е“, а не с „и“, като проверка с думата теория ще обърка, а няма да улесни колебаещия се и срещащия затруднения при изписването на думата.

3.       Отвертка

Думата идва от отвъртам, поради което в нея се появява една буква „т“, която е изключително често и масово изпускана и при говор, и при изписване. Повечето хора изписват думата като отверка, което е погрешно – факт, нареждащ отвертка сред  най-често бърканите думи в нашия език.

4.       Предвид

Често срещаме „имам впредвид“, както и „имам в предвид“. Дума в предвид или впредвид обаче в българския език няма. Употребява се и е коректно да се използва само предвид.

5.       Коригирам

Подобно на тероретично и тук проверката на думата води до погрешен извод и погрешно изписване. Ако проверите чрез думата корекция, то със сигурност ще се объркате и погрешно, подобно на огромен процент от хората, ще изпишете корЕгирам, което е невярното изписване.

6.       Невинаги

Невинаги всеки греши невинаги, но мнозинството хора го правят. Изписването на частицата „не“ отделно от думата е груба и често допускана грешка, която няма обяснение, защото просто трябва да се запомни как се пише думата. Подобно на неслучайно, невинаги също се изписва слято.

7.       Лимонтузу

Правилното изписване на думата е лимонтузу, но вариантите за погрешно изписване са толкова много, че изобщо няма да ги коментираме. Не бихме се учудили и ако срещнете погрешно изписване на думата и на пакета, в който сте закупили продуктите.

8.       Пропускателен

Съчетанието „пропускателен режим“ се среща често в родния език. Обаче е най-често погрешно изписано – пропускВателен – добавена е буква „в“, която няма място в думата. Така пропускателен се нарежда  сред най-често бърканите думи в нашия език.

Как се пише правилно: еднакъв или еднакав?

9.       Заимствам

В дългия списък от думи, при изписване на които грешките са системни, е и заимствам. В много от случаите се изписва неправилно „взаимствам“, като се добавя буква „в“ в началото на думата, което не бива да се допуска.

10.   Съжалявам

Думата често се произнася и пише погрешно като съжелявам, като основната причина за грешката е разсеяността и непознаване на правилата за изписване на доста думи в родния език.

Ако трябва да обобщим обаче кои са най-често допусканите грешки, а не кои думи се изписват най-често погрешно, ще се позовем на изследване, което е част от проект на БАН, наречено „Изследване на езиковите нагласи на днешните българи“, осъществено съвместно със столично училище, което проучване сочи, че най-често допусканите грешки в българския език са употребата на бройна форма, употреба на формите който/когото, окончанието на глаголите в множествено число, членуването, променливото „я“ в причастия, възвратните местоимения, учтивата форма, употребата на главни букви и употребата на деепричастия.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес