Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои лечебни дървета да отглеждаме в двора си?

03 май 2022, 12:25 часа

Какво дърво е по-добре да засадите във вашия двор? Представяме на вашето внимание няколко лечебни дървета, на които трябва да обърнете внимание и ще опишем накратко всяко едно от тях:

Акацията

Акацията е универсално лечебно дърво! Запомнена от мнозина със своя аромат, разпространяващ се във въздуха, акацията е полезна за човешкото здраве. Буквално всяка част от това дърво има полезни свойства, това са листа, семена, кора и цветя. Цветовете му съдържат захари, органични киселини, витамини А и С, етерични масла, гликозиди, флавоноиди робинин и танин. Кората съдържа стигмастерол (принадлежи към витамини), фитостерол (група от биохимично важни вещества от групата на стероидите), рутин (витамин Р), флавоноид робинин (подпомага изтеглянето на всички вредни вещества от тялото).

Брезата

Отличителна черта на брезата от другите дървета е нейната бяла кора. Брезата се нарича дървото на живота. То дава тласък на енергия, болните хора се възстановяват по-бързо, като са близо до бреза или я прегръщат. Придава вътрешна хармония, успокоява. Засадени на разстояние от къщата или зад портата носят на дома благополучие.

Дъбът

Дъбът е знак за сила и дърво с мощна мъжка енергия! Свещено дърво сред славяните, което привлича мълния към себе си, като заради това не се засажда в близост до къщи, а също и поради мощната си коренова система. Дъбът също символизира добър живот, здраве и дълголетие! Смята се, че дъбът изчиства пространството около дома, подхранва вдъхновение за креативни хора. Дъбът дарява с енергия, като при директен контакт  с него, човек получава много жизнена енергия. При разходка през дъбова гора, се нормализира кръвното на човек и дърветата имат благоприятен ефект върху работата на сърце и нервна система.

Борът

Борът се смята за дърво на мира и силата на духа! Въздухът в борова (иглолистна) гора е богат на биологично активни вещества, които имат способността да унищожават патогени. Ето затова навремето са се  строили болници  и санаториуми за инфекциозни заболявания далеч от градовете и за предпочитане в иглолистни гори. Разходката из иглолистната гора облекчава умората и нервното напрежение, подобрява дишането. Ако сте изправени пред сериозен избор и искате да прекарате време в размисъл в спокойна и свежа среда, тогава боровата гора ще бъде може би най-доброто място за това!

Офиката

Това дърво принадлежи към семейство ябълкови и може да расте като храст или дърво, достигайки височина до 10 метра и повече. Офиката съдържа различни витамини и хранителни вещества, някои от които са: каротин в пресните плодове, съдържанието на витамин С и Р, киселини (лимонена, ябълчена, сорбозна захар), фибри, органични киселини, танини, пектин. Офиката почиства човешкото биополе и прогонва цялата отрицателна енергия, но не трябва да прекалявате с близостта си до дървото, тъй като може да усетите слабост. Офиката се нарича женското дърво, което поддържа красотата и младостта, дава сила за поддържане на любовта и мира в семейството.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес