Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои хора НЕ трябва да отглеждат мушкато?

08 ноември 2023, 07:15 часа

Знаете ли, че родината на мушкатото, на чиито цветове се радваме днес в почти всеки български дом или градина, е далечната Южна Африка? В родината си обаче това цвете достига внушителни размери и смело съперничи на малко дръвче. По света и у нас се отглеждат над 400 вида мушкато, като естествено малка част от тях са най-популярните и широко разпространените. Така наречените английско, дъхаво и обикновено мушкато са тези, които най-често отглеждаме у нас. Ако се грижим правилно за тях и почерпим от опита на добрите градинари и цветари по отношение на поливане, засаждане, торене, презимуване, ще цъфтят дълго и ще радват дълго сетивата ни с красивите си цветове, които могат да бъдат обагрени във всевъзможни нюанси.

Мушкатото обаче не е подходящо за отглеждане от всеки, макар да се среща в много домове у нас. Кой не трябва да отглежда мушкато у дома със сигурност е любопитен за вас въпрос, а още по-любопитно е защо.

Мушкатото у дома – кой не трябва да го отглежда?

Още: 4 причини да засадите мушкато у дома, въпреки острата миризма

Като изключим суеверията и поверията, има съвсем реални причини някои хора да е важно да държат мушкатото далеч от дома си.

- Собствениците на домашни любимци

Обичате животните и имате домашни любимци? Заради тяхното здраве и вашето спокойствие, мушкатото няма място в дома ви. Някои видове са отровни за животните, а пухкавото ви зверче със сигурност иска да опита листата им, което не е нито неочаквано, нито рядко особено при любопитните котки. Може да се опитате да държите мушкатото у дома далеч от любимците си, но винаги има риск, поради което е по-добре да се запознаете с фактите, свързани  с това кои растения и цветя са отровни за животните, и кои са безопасни, за да изберете растение, незастрашаващо здравето на котката или кучето ви вместо мушкатото. Дори да решите да го отглеждате в друга стая или на терасата, винаги има вероятност любопитната мъркаща топчица в дома ви да отвори вратата или да има възможност да опита листата му.

- Хора, страдащи от алергия

Още: Мушкатото ще цъфти чак до Нова година, ако го подхраните с това

Всеизвестно е, че много от видовете мушкато имат силна, натрапчива миризма, която дори понякога при някои видове не може да се определи като аромат, а точно като миризма. Тази миризма неминуемо дразни хората, страдащи от алергии, засилва симптомите и предизвиква дразнене на дихателните пътища. Страдате ли от алергия към някои цветя или полени, по-добре дръжте мушкатото далеч от дома си. Винаги може да им се насладите в дворче, а да ги прибирате да презимуват със саксията или на корен в тъмно помещение като изба или гараж. Това ще ви спести главоболия, необходимост от прием на антиалергични лекарства и куп притеснения.

- Хората, които нямат място

Мушкатото изисква място за презимуване – помещение, в което да го приберете. То може да е тъмно или светло, като ако е тъмно – гараж например, изпада в зимен сън и почти не са нужни грижи през зимата. Ако имате една-две саксии, това не е проблем, но ако отглеждате десетки мушката, би бил ключов проблем липсата на помещение за отглеждането им през зимата. Помислете добре, преди да засадите или закупите мушката, тъй като зимата ще трябва да им осигурите място, а това не е лека задача в малкото жилище. Помощни помещения като изба или гараж също ще ви свършат работа, ако ги имате и в тях може да откриете място за саксиите с мушкато у дома.

- Ако сте суеверни

Още: Зазимете мушкатото по този начин, ако искате на пролет да се отрупа с буйни цветове

Битуват различни поверия, свързани с мушкатото. Ако сте суеверни и вярвате на тях, по-добре не отглеждайте мушкато. Каквото и да се случи, ще свързвате събитието с цветето, а и негативните мисли, които ще ви превземат, ако вярвате в поверията, няма да се отразят добре нито на работата, нито на живота ви.

- Тези, които не харесват мушкатата

Да, има и такива. Простичко е – не сте длъжни да имате и отглеждате мушкато у дома само защото хората го правят и е едно от най-разпространените у нас цветя.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес