Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои чайове помагат за пречистване от токсини?

17 юли 2024, 14:15 часа

Една от модерните думи на нашето съвремие е детоксикация. Това далеч не е случайно и не е рекламен трик. Токсините реално увреждат здравето и затрудняват нормалното функциониране на тъканите и органите в тялото, а детоксикацията е съществена за противодействието им.

Ако считате, че проблемът не ви касае, тъй като консумирате само на-качествените и скъпи храни, не близвате алкохол, не пушите, не работите или живеете в замърсена или токсична среда, грешите. Формирането на токсини е не само резултат на външна намеса (прием на токсини чрез храната, пестицидите и торовете в нея, околната среда – въздуха, пълен с фини прахови частици и отпадъци с различен произход от промишлеността, приеманите медикаменти и особено антибиотици), а са резултат от  химични реакции в самия организъм.

Това е причината детоксикацията да следва да буди интерес у всички, загрижени за здравето си, без да е от значение начинът им на живот и хранене и какви усилия полагат, за да се предпазя максимално от токсините.

Натрупването на токсини в тялото създава риск за здравето и води до отключване на редица хронични и автоимунни заболявания. Детоксикацията може да помогне на тялото да се отърве от токсините и минимизира риска от заболявания. Детоксикацията с продукти, разработени на химична основа, е спорна, все пак те също е възможно да съдържат токсини, тъй като са медикаменти. За качествена детоксикация е препоръчително да се обърнем към природата – редица чайове за пречистване от токсини могат да помогнат на организма да изхвърли натрупаните отрови по естествен начин, природосъобразен и безопасен за здравето.

Лесни за приготвяне детокс напитки за прочистване на най-важните органи

Чайове за пречистване от токсини – кои са най-добрите?

Сред най-добрите чайове, на които да поверите здравето си и детоксикацията на тялото, са:

-          Зелен чай

Силният му детоксикиращ ефект естествено се дължи на мощните антиоксиданти  в него. Фактът, че не се подлага на ферметация по време на производствения процес, допринася за съхраняването на антиоксидантите в него.

Детоксикацията със зелен чай е една от най-лесните,изгодни и достъпни форми за детоксикация, а след редовната му консумация със сигурност ще се чувствате по-добре здравословно и ще се подобри общото ви състояние. Проучванията сочат, че приемът на три до шест чаши зелен чай всеки ден помага за изхвърлянето на токсините от тялото. Пиенето само на зелен чай на гладно за прочистване е най-екстремната форма на детоксикация. Тя бързо въздейства върху здравословното състояние, премахва умората, главоболието, подутия корем, гаденето, ако те са следствие на интоксикация. 

Мощното средство за детоксикация, познато като зелен чай, има и редица други здравословни ползи за тялото. Зеленият чай:

  • насърчава загубата на тегло,
  • предпазва от дехидратация,
  • служи като превантивно средство против отровите, натрупани в тялото,
  • подпомага работата на имунната система,
  • може да помогне за предотвратяване на ФИП, дегенеративни и неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер,
  • намалява риска от сърдечни заболявания
  • помага за поддържане в нормални граници на кръвната захар, кръвното налягане и лошия холестерол в кръвта,
  • катехините, присъстващи в зеления чай, имат антиоксидантни свойства, които насърчават загубата на тегло, намаляват усвояването на триглицеридите и холестерола и по този начин се грижат за цялостното здраве.

Когато приемате зелен чай е важно да знаете, че не се препоръчва да се разбърква с метална лъжичка и да има досег с метал. Използвайте за целта пластмасова или дървена.

ДЕТОКС С ЧАЙ: Всичко, което трябва да знаете за тази нашумяла тенденция

-          Чай от куркума

Куркумата е позната като мощен храносмилателен помощник и стимулант на черния дроб, а тези нейни свойства я прави отличен детоксикатор. В аюрведа куркумата е позната като билка, помагаща против възпалителни процеси и заболявания, полезна за страдащите от артрит и дори с потенциал да помогне на болните от рак.

-          Чай от глухарче

Нашумяло напоследък като продукт за свежа лятна салата, отлично средство за детоксикация и грижа за здравето, глухарчето е идеално и за детоксикация. Популярно е с ползите си за черния дроб, поради което е идеално за пречистване на кръвта. Така сред популярните чайове за пречистване от токсини се нарежда и този от глухарче.

-          Чай от репей и коприва

Сред чайовете за пречистване от токсини този от репей и коприва е чудесно средство за детоксикация на черния дроб. Популярен е в Япония, където се слави с ползите си за червата, защото е богат на инулин, пребиотик, който храни добрите бактерии, важни за храносмилателната система. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес