Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои билки се слагат най-често при варене на ракия?

24 юни 2024, 12:26 часа
Реклама

Питомен пелин, кориандър, жълт равнец – не, това не е списък на билки и подправки за чая, а на тези, които да добавите в… ракията при варенето ѝ. Дедите ни вярвали, че за всяка болка има билка и за всяка болест – ракия. Използвали огнената течност за болно гърло, инфекции и настинки, дезинфекция, зъбобол, здраво сърце и за разтуха в селската кръчма.

Естествено, че това не се е дължало на билките, количествата, които се слагат в ракията обикновено са твърде скромни, за да имат ефект върху здравето, макар да е безспорно полезното действие на билките. Добавянето на билки при варене на ракия обаче придава толкова интересни нотки  към националната напитка на българите, че я превръща от обикновен алкохол във вълнуващо преживяване за небцето.

Разнообразието от билки, подходящи за ракията, е голямо, но някои от тях по-често правят компания на огнената течност в казана от други. Кои билки при варене на ракия се използват традиционно и какво са слагали старите майстори на ракия ни в т.нар. огнена вода за здраве?

Огнена вода за здраве – тайната на българската ракия

Дедите ни приготвяли ракия с 50 билки, която вярвали, че е лековита, и наричали смело огнена вода за здраве. Това не е обикновена ракия, която се консумира като аперитив, а истински лек, който се приготвя по специална рецепта, престоява строго определено време и се консумира по схема в малки количества – като лекарство.

Билковата ракия на старите майстори се използвала като природен лек за ревматизъм, шипове, подагра и болки в ставите, високо кръвно налягане, намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта, предпазване на съдовете от натрупване на плаки, вирусни и бактериални инфекции, упорита кашлица, за детоксикация, при възпалителни процеси в устната кухина, зъбобол и др.

Как се приготвя перфектната греяна ракия?

Рецептата се пази в тайна и малцина знаят кои са тези 50 билки в огнената вода за здраве, поради което не можем да открехнем за вас завесата на тайните ѝ, но пък ще ви запознаем с билките, които ще откриете в прочутия троянски еликсир – ракия-лек, за която се носят легенди – папрат, балканска чубрица, равнец, червено подъбиче, черен бъз, жълт и черен кантарион, риган, мащерка, мента, карамфил и босилек. Със сигурност познавате поне част от тези лековити родни билки и техните ползи за здравето, някои от тях вероятно сте консумирали под формата на чай през зимата, а с други подравяте ястията си. Сега може да им се насладите и в чашата с огнена ракия.

Билки при варене на ракия – кои са подходящите?

Десетки са билките, които може да добавите при варенето на ракия и да се насладите на вкуса и аромата в бутилката. Сред най-често използваните билки за приготвянето на уникалната българска ракия, са:

  • бъз,
  • кантарион,
  • риган,
  • мащерка,
  • мента,
  • карамфил,
  • глог,
  • пелин и др.

Всички те са познати с благотворното си въздействие върху здравето и с начина, по който облекчават различни здравословни проблеми. Добавянето им към ракията по време на варенето, към джибрите или на по-късен етап – по време на отлежаването ѝ – правят тази спиртна напитка още по-полезна. А за ползите от умерения прием на алкохол – 20-30 гр. 2-3 пъти седмично – спор вече няма.

Как се прави най-пивката сливова ракия?

Последните проучвания по темата категорично доказват, че в малки дози, алкохолът е полезен за здравето. Подчертаваме малки дози, защото например, що се касае за сърдечно-съдовото здраве, консумацията на малки количества алкохол допринася за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта и е свързана с  намален риск от сърдечно-съдови заболявания и инциденти, докато ежедневният прием на няколко чаши твърд алкохол увеличава този риск.

Дозата е онази, която отличава лека от отровата, когато говорим за ракията и като цяло за спиртните напитки.  И въпреки че са безспорно доказани ползите от консумацията на спиртни напитки в минимални количества, Американската сърдечна асоциация подчертава да не започвате да консумирате алкохол за здраве, ако сте въздържатели и не пиете алкохол, а в случай, че консумирате такъв, да ограничите количествата, за да не се превърне еликсирът в опасна отрова.

Как ракията помага за сърдечно-съдово здраве?

Освен че редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта, ракията подпомага функционирането на сърцето и съдовете чрез:

  • намаляване на количествата фибриноген в кръвта, вещество, свързано с образуването на кръвни съсиреци,
  • редуциране на нивата на стрес, който доказано вреди на здравето на сърцето,
  • предпазване от диабет тип 2.

Статията не насърчава консумацията на алкохол. Консумирайте умерено или се въздържайте от консумация, ако вашият лекар ви е препоръчал въздържание.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес