Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато пием антибиотик - ето кои храни никога не трябва да приемаме?

18 октомври 2024, 17:00 часа

Има някои храни и напитки, които въпреки, че не намаляват действието на антибиотиците, може да го отслабят; затова консумирането им не се препоръчва с тези лекарства.

Ето какво обяснява д-р Джонатан Паноейро тук. https://www.tuasaude.com/medico-responde/existe-alguma-comida-que-corta-o-efeito-do-antibiotico/

Как действат антибиотиците?

Още: За колко време се изчиства нашият организъм от антибиотик?

Антибиотиците са лекарства, използвани за борба с бактериални инфекции, като стрептокок в гърлото, бактериална пневмония и инфекции на пикочните пътища. Те действат за елиминиране на бактерии или предотвратяване на растежа им.

Разработването на антибиотиците е едно от най-големите постижения в съвременната медицина. Но широко разпространената и неподходяща употреба на тези лекарства може да намали тяхната ефективност и да причини вреда.

Какво НЕ лекуват антибиотиците?

Антибиотиците са ефективни само срещу зарази, причинени от бактерии, и нямат ефект върху други форми на инфекции, причинени от вируси, гъбички или паразити. Те не лекуват настинка и хрема, дори ако слузта е гъста, жълта или зелена; повечето болки в гърлото (с изключение на стрептокок в гърлото); грип; повечето случаи на настинка в гърдите (бронхит).

Още: Учени от Оксфорд разкриват: Гълъбите в града са пълни с устойчиви на антибиотици бактерии

Взаимодействието с храните варира за различните антибиотици. Продукти като чай, кафе или алкохолни напитки трябва да се избягват по време на антибиотично лечение, тъй като те увеличават рисковете от странични ефекти.

Защо има значение какво ядете и пиете, когато приемате антибиотици?

Някои храни могат да повлияят на начина, по който лекарството се абсорбира, като по този начин го правят по-малко ефективно. Други увеличават вероятността от странични ефекти, като стомашно разстройство. Антибиотиците също могат да променят чревната микробиота (баланса на бактериите в червата), елиминирайки както вредните, така и полезните бактерии.

Храни, които трябва да избягвате, когато приемате антибиотици

Още: Послание: Няма какво да говорим колко струват частните прегледи, не сме виновни за антибиотиците

Млечни продукти

Храни, богати на калций, като мляко, сирене и кисело мляко, пречат на усвояването на някои видове антибиотици, например тетрациклини и флуорохинолони. Препоръчително е да избягвате консумацията на такива храни няколко часа преди и след приема на антибиотика.

Кофеинови напитки

Според ръководството на FDA (здравната агенция на САЩ), което предупреждава за опасни взаимодействия между лекарства и храни, не е препоръчително да се комбинират продукти, които съдържат кофеин, с лекарства, съдържащи теофилин (използван за лечение на астма, бронхит и обструктивна белодробна болест). Това се дължи на факта, че веществата, присъстващи в тези продукти, може да се припокриват, увеличавайки токсичността на лекарството и засилвайки неблагоприятните ефекти, като тахикардия и възбуда.

Кисели храни

Киселите храни, като цитрусови плодове и сокове, домати и кетчупи дразнят стомашно-чревния тракт и намаляват ефективността на определени антибиотици. Поради това е препоръчително да избягвате консумацията на тези храни в големи количества по време на антибиотично лечение.

Алкохолни напитки

Консумацията на алкохол може да повлияе на метаболизма на някои антибиотици, което ги прави по-малко ефективни или повишава риска от странични ефекти.

Храни, богати на витамин К

Храни, богати на витамин К, като тъмнозелени листни зеленчуци, могат да попречат на действието на някои антибиотици от типа на антикоагулантите. Ето защо е важно да поддържате умерена консумация на тези храни, когато приемате антибиотици.

Мога ли да приемам антибиотици с други лекарства?

Тъй като антибиотиците могат да взаимодействат, е важно да уведомите лекаря си, ако приемате и други лекарства; някои антикоагуланти и антиациди (лекарства за киселини), например. Също така, определени антибиотици могат да направят противозачатъчните хапчета по-малко ефективни.

Най-честите странични ефекти на антибиотиците са следните:

- дразнене на кожата;

- гадене;

- диария;

- гъбични инфекции.

По-сериозните нежелани реакции могат да включват:

- C. difficile инфекция, причиняваща диария, която може да доведе до сериозно увреждане на дебелото черво и летален изход (смърт);

- сериозни и потенциално фатални алергични реакции;

- резистентни на антибиотиците инфекции.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес