Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е полезно да пускате домашния любимец в леглото си?

08 ноември 2023, 09:22 часа

Днес хората отглеждат като домашни любимци не само котки и кучета, но и по-екзотични животни. Повечето от нас се отнасят към тях като към членове на семейството, без ограничения за движение или места за спане.

Много хора позволяват на своите домашни любимци да се разхождат свободно из къщата, за да могат да изберат най-удобните за тях места за игра и почивка. И често нашите котки или кучета предпочитат да бъдат възможно най-близо до нас. Ето защо те предпочитат да спят на леглото до нас през нощта.

Трябва ли да позволявате на вашите домашни любимци да спят в едно легло с вас?

Животните също имат собствено мнение

Има ситуации, когато собствениците може да не искат да спят с животни, но домашните любимци имат собствено мнение по този въпрос. Дори ако собственикът се съпротивлява, изпращайки кучето или котката да спят на леглото му, те могат да заемат удобно място по-късно, когато човекът вече е заспал. За да спрат безполезната борба, хората просто се примиряват с този факт.

За самите животни такава близост по време на сън е полезна за здравето им. Ветеринарите казват, че такъв сън означава тясна връзка с човека, избран от животното.

Пор, канарче и още 4 лесни за отглеждане домашни любимци

Може да облекчи стреса

Ако ползите за самите четириноги са очевидни, то по отношение на психическото здраве и спокойствието на стопаните не всичко е толкова ясно. Съвместният сън може да бъде както полезен, така и вреден.

Ако имате депресия или тревожни разстройства, наличието на живо същество наблизо, на една ръка разстояние или в краката ви може да бъде от полза. Това ви помага да се отпуснете и да намалите нивата на стрес.

Причинява проблеми със съня

Сънят на животните се различава значително от нощната почивка на човека. В съня животно може да потрепва лапите и тялото си, да хленчи, да лае и по друг начин да пречи на почивката на собственика. Котките и кучетата спят накъсано, неизбежно се събуждат, скачат, когато се задействат ловни инстинкти, ходят или скачат на леглото, докосвайки човека.

Такива събуждания, дори и за няколко минути , могат да имат пагубни последици за здравето на хората.

Кой домашен любимец се гледа най-лесно?

Има и соматични здравословни проблеми

Но ето какво трябва да имате предвид, когато пускате домашния любимец в леглото си .

·       Инфекциозни и паразитни болести по животните. Някои животински инфекции могат да се предават на хора и това трябва да се наблюдава внимателно.

·       Животното трябва да бъде ваксинирано срещу инфекции. Животното трябва да е абсолютно здраво.

·       Алергични реакции на собственика към козината, пърхота или слюнката на домашния любимец. Ако реакциите са тежки (пристъпи на задушаване, дерматит), тогава животното не трябва да се допуска в спалнята и е необходимо да се инсталира пречиствател на въздуха в спалнята.

Имунната система на човек може да се „тренира“ и постепенно да стане имунизирана срещу алергена на домашния любимец, но само ако няма излишък от алергена, но има лек, дозиран контакт извън спалнята, разбира се. Добрият алерголог ще ви научи как да правите това със или без лекарства, в зависимост от вашата конкретна ситуация.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес