Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-популярното име в България?

04 май 2023, 12:00 часа
Реклама

Макар традициите да не са това, което бяха, и много родители да избират нови, нетипични за културата и езика ни имена за децата си, все още 3 имена, познати по българските земи от незапомнени времена, са в топ 5 на най-популярното име в България. Според  официалните данни от НСИ най-много мъже в страната ни носят имената Георги, Иван и Димитър, а Мария и Елена са сред най-често срещаните дамски имена. И все пак – кое е най-популярното име в България при мъжете и при жените?

Най-популярното име в България – топ 5 на най-често срещаните имена у нас

- Георги

На първо място сред силния пол за 2021 година според официалната статистика, е името Георги, което носят почти 152 000 българи или около 5% от сънародниците ни са кръстени именно така. Наближава Гергьовден, което означава, че всяко трето българско семейство ще има повод да празнува – член от домакинството, приятел, съсед, колега или роднина носи светлото българско име и ще има имен ден.

Гергьовден е и празникът на българската армия, така че имате много поводи за празнуване и трупане на спомени със семейството, колегите или приятелите. Всъщност името Георги има гръцки произход, който е свързан с думите гео – в превод „земя“ – и „ерго“, което ще рече „работя“.

Георги се превежда като земеделец, човек, който обработва земята. В Европа името Георги е популярно от далечния 15 век, когато легендата за Свети Георги и победата му над змея се разказва от кръстоносците, които са я чули в Палестина. С течение на вековете все повече момчета са кръщавани на името на светеца и от години официалната статистика у нас сочи, че Георги запазва челната позиция като най-популярното име в България.

Най-подходящото име за детето ви според зодията му

-  Иван

„От кал да е, Иван да е“ – звучи ли ви познат този израз? Не е случайно. Второто най-разпространено мъжко име у нас е именно Иван. Около 140 000 българи към 2021 година носят с гордост името Иван, което произхожда от ивритското Johanan – в превод ще рече „богопомазан“. Йоан е и най-популярното мъжко име в християнския свят. Именно така са се наричали десетки крале и папи на редица Европейски държави, сред които Полша, Франция, Русия и други. В Средновековна България е било разпространено името Йоан, което едва през Възраждането – се произнася все по-често като Иван, като транскрипцията е свързана с източнославянските езици.

- Димитър

Със 111 000 българи, носещи това име, Димитър се нарежда на трето място сред най-популярните мъжки имена в България. Подобно на Георги името има гръцки произход, като най-вероятно произхожда от името на античната богиня на земеделието, семейството, плодородието и брака Деметра от Древна Гърция.

- Мария

На четвърто място с почти 108 000 дами, носещи името, се нарежда Мария според данните от 2021 година, следвана от Иванка и Елена. Името Мария също произхожда от Древна Гърция и означава спокойна и желана. Мария и неговите производни на различните езици е и най-популярното име в световен мащаб, тъй като така се е казвала Божията майка.

- Николай

Петото място в класацията за най-популярното име в България принадлежи на Николай. Това име носят малко над 91 000 българи. Произходът му се свързва с Николай Чудотворец, почитан от християните.  

7 ангелски имена, с които да кръстите вашето дете

Най-популярното име в България за изминалата 2022 година

Традициите се променят, нравите също, културата неизменно се оказва повлияна от тази на Европа и през 2022 година две нови имена оглавяват класациите за най-предпочитано име за годината – Виктория и Александър. Обърнете внимание обаче, че с тези две имена родителите, сдобили се с рожба през изминалата година, най-често кръщават децата си, а не че Александър и Виктория водят класацията за най-разпространение имена у нас като цяло.

НСИ сочи, че името Александър е дадено на 873 деца, родени през изминалата година, а новородените момичета, наречени Виктория, са 605. Името Мария, което е сред най-популярните имена в България като цяло, а не само за предходната година, продължава да е предпочитано от родителите и е второто най-често избирано име и през 2022 година след Виктория.

Най-популярното име в България на всички времена – Георги също запазва позициите си и през 2022 година е на второ място след Александър. Това красноречиво сочи, че наред с модерни и нови имена, родителите продължават да тачат традициите и да избират и традиционните, познати от хилядолетия у нас. Александър и Виктория обаче набират скорост и през 2021 година общо над 60 000 българи носят името Александър, което го поставя на 6-то място сред най-разпространените мъжки имена у нас, а 10-то място сред дамските имена се пада именно на Виктория за 2021 година с малко над 28 000 българки, кръстени така.

Любопитен факт е, че нараства и броят на новородените българчета, кръстени на известни български монарси – мода или преклонение пред паметта им, опит за оригиналност или за съхранение на историята и българската памет е това – решете сами.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес