Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камъни в бъбреците: Наистина ли помага сокът от лимон

27 август 2024, 18:56 часа

Един цял лимон съдържа 139% от препоръчителната дневна доза витамин С. Това прави лимона един от най-добрите цитрусови плодове за здравето на организма.

Още: Болка в седалищния нерв: Естествени средства за облекчаване

Освен на витамин С лимонът е богат и на витамин В6, А, Е, както и на минералите калций, желязо, магнезий, калий, цинк, фосфор и мед. Цитрусовият плод е богат на антиоксиданти, които се борят с болести като рак, диабет, запек, високо кръвно налягане и други.

В народната медицина се смята, че соковете, богати на витамин С, могат да разтварят камъни в бъбреците, но тези твърдения не са напълно подкрепени от науката. Последните обаче признават, че лимоновият сок е полезен за здравето на бъбреците.

Камъните в бъбреците се разделят на 4 категории в зависимост от фактора, който благоприятства образуването им. Това са: генетичен фактор, бъбречна инфекция, прекомерна консумация на месо, риба и стриди или натрупване на калциеви отлагания. Камъните, получени в резултат на тези отлагания, са по-често срещани.

Как лимоновият сок влияе върху камъните в бъбреците

Сокът от лимон съдържа големи количества лимонена киселина и аскорбинова киселина, известна още като витамин С.

Тези киселини намаляват вероятността от образуване на камъни в бъбреците в резултат на калциеви отлагания. Ето защо експертите твърдят, че сокът от лимон може да спре образуването на камъни в зависимост от фактора, който ги причинява.

Необходимо количество сок от лимон

Количество от 60-120 мл лимонов сок осигурява достатъчно количество лимонена киселина и много антиоксиданти, които поддържат здравето на бъбреците. Лимоновият сок трябва да е прясно изцеден от лимон.

Още: Как ви алармира тялото при проблем с холестерола: 5 признака

Пакетираните сокове не съдържат ензими или основни хранителни вещества. Можете да смесите лимоновия сок с чай, мед или да направите лимонада с него и да го пиете редовно през деня.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес