Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да бъде храненето ни според възрастта?

01 октомври 2024, 07:45 часа

Тъй като храненето играе важна роля за здравословното състояние, самочувствието, функционирането на всички органи и системи, познанията по тема правилно хранене са от ключово значение. Подобни познания обаче не са дело на еднократно овладяване, усилия в тази посока следва да се полагат системно през различни периоди от време, тъй като правилното хранене е различно според възрастта. Нуждата от хранителни вещества, потребностите се променят през годините, което е очаквано и лесно за предполагане – едва ли очаквате хранителните нужди на пеленачето и на възрастния да са еднакви. Разликите във възрастта и килограмите не са единствените, които обуславят разликите в хранителните нужди.

Защо има разлика в хранителните нужди през различните етапи от живота?

Сред основните причини, залегнали в различите нужди по отношение на храненето, са:

Още: Бисквитки с бадеми, готови за 15 минути

  • Бързият растеж по време на ранните етапи от живота – детството. Изискванията за макронутриенти и микронутриенти са по-високи на база килограм по време на детството, отколкото по време на всеки друг етап от развитието, като причината за това е бързото делене на клетките, протичащо по време на растежа, което изисква протеини, енергия и мазнини. С годините това делене се забавя, тъй като организмът спира да расте.
  • Здравословното състояние също оказва влияние върху хранителните нужди през различните етапи от развитието и растежа. Докато младите хора много по-рядко имат хронични заболявания, принуждаващи ги да спазват хранителен режим и ограничения, хроничните болести, увеличаващи се с напредване на възрастта, поставят редица ограничения, появява се списък със забранени храни и с такива, които лекарите препоръчват на пациентите си.
  • Бременността също е фактор, влияещ върху необходимостта от прием на калории и хранителни вещества.
  • С напредването на възрастта ставаме все по-зависими от качествената храна. Докато младите хора няма да изпитат здравословни проблеми, ако спазват диети с еднообразна или непълноценна храна, ако гладуват, за да постигнат тънка талия, ако консумират нездравословни количества сол, захар и полуфабрикати, възрастен човек с подобно хранене бързо би изпитал бързо негативните последствия от него и подобни хранителни режими биха увредили скоро здравето му.
  • С натрупването на години се наблюдават както загуба на мускули, така и производство на по-малко стомашна киселина, както и промени в тъканите и органите – фактори, които също влияят върху разликите в хранителните нужди през различните етапи от живота.

Какво трябва да бъде храненето ни според възрастта?

-          В зародишно развитие плодът се нуждае от всички вещества, за да се развива правилно, като особено се препоръчва приемът на фолиева киселина от бременната, оказваща решаващо значение за плода и нормалното развитие на мозъка, както и предпазва от преждевременно раждане и раждане на дете с увреждания.

-          По време на ранното детско развитие децата се нуждаят от пълноценна храна, включваща всички витамини и  минерали, които са ценни за нормалното развитие. Бързото делене на клетките, протичащо по време на растежа, има повишени изисквания към протеини, енергия и мазнини.

Още: В сезона на тиквите – кои видове познаваме и кой да изберем?

-          Във фертилния период, както и по време на бременност и  кърмене, са повишени изискванията към количество и качество на храната, като това е напълно очаквано, като се има предвид, че храненето на бременната и на кърмачката са от ключово значение за развитието на плода и на бебето.

-          Над 40-годишна възраст е важно да се направят промени в хранителния режим, които да не позволят натрупване на излишни килограми. Това важи особено за жените след менопауза, тъй като спадът в нивата на естроген може да насърчи натрупването на мазнини в корема, което прави консумацията на белтъчна храна за сметка на бързи въглехидрати и мазнини важна. Намаляването на здравето на костите също следва да се има предвид и да се увеличи приемът на витамин Д и на калций. Важен е и увеличеният прием на протеини, тъй като помага да се забави мускулната загуба, характерна за напредването на възрастта. Всеки възрастен губи 3–8% от мускулната си маса всяко десетилетие след 30-годишна възраст, което прави консумацията на храни, богати на протеини, толкова важна.

-          Над  50-годишна възраст е важно да се преразгледа нуждата от витамини и минерали. По-високият прием на калий е свързан с по-нисък риск от високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, остеопороза и сърдечни заболявания, всички от които са по-често срещани сред хората на възраст над 50 години. Препоръчва се увеличаване на приема на Омега-3 мастни киселини, които са от ключово значение за сърдечно-съдовото здраве. Това е наистина значима промяна в хранителния режим, тъй като сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за инвалидизация и смъртност в световен мащаб.

-          Хората в напреднала възраст следва да наблегнат на увеличена консумация на храни, богати на витамин В12, магнезий и желязо, тъй като по-трудно ги усвояват, като това е породено от намаленото производство на стомашна киселина. С напредване на възрастта е важно да се приемат по-малко калории, тъй като забавеният метаболизъм и намалената физическа активност неминуемо водят до наддаване на тегло, а затлъстяването води до редица здравословни проблеми. Важно е да се избягват празните калории, да се консумират храни, богати на витамини и минерали, но бедни на калории, което е предизвикателство, като се има предвид, че качествената храна е скъпа, а повечето хора в напреднала възраст са пенсионери и изпитват финансови затруднения в осигуряването на пълноценна храна. При възрастните хора е важно да се увеличи и консумацията на фибри, които помагат да се предотврати запекът, така характерен  за напредване на възрастта. Приемът на храни, богати на желязо, също не е за пренебрегване, тъй като анемията е често срещана при възрастните хора и допълнително води до понижена толерантност към физически усилия и намалена сила. 

Още: Най-полезните храни за есента – разберете кои са

Всички тези изисквания спрямо храната са общи и в зависимост от здравословното ви състояние и заболявания може да имате свои конкретни нужди, които да обсъдите с лекаря си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-needs-and-aging#How-Does-Aging-Affect-Your-Nutritional-Needs?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес