Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаем при избора на ламинат?

30 юли 2022, 16:10 часа

Той е евтин, издръжлив и предварително завършен, но най-доброто от всичко е, че обикновен майстор може да го инсталира само с няколко инструмента. Повечето от различните стилове се монтират чрез просто захващане на дъските - не е необходимо лепило или крепежни елементи. Всъщност най-сложната част е изборът на продукта! Ето какво трябва да знаем при избора на ламинат:

1. Видове ламиниран паркет: Два стила на ламиниран паркет

Има два вида ламиниран паркет. И двата се доставят в опаковки от щракащи се дъски с дебелина около 1/4 инча. Но ето разликата: Проектираната дървесина е направена от слоеве истинско дърво, залепени заедно, като всеки слой е перпендикулярен на този под и над него за по-добра стабилност. Най-горният слой е висококачествен тънък слой от твърда дървесина, покрит с акрилно покритие. Пластмасовият ламинат, от друга страна, е изцяло изкуствен, с тънък слой меламин на дъното, наситен със смола фиброкартон в центъра и щампа с дървесни рисунки отгоре, която е защитена от слой прозрачна твърда пластмаса. Проектираната дървесина е за пуристи, които предпочитат вида на естественото дърво. Но вие плащате за реалността. Средно това е около два пъти цената на пластмасовия ламиниран паркет. Неговият тънък горен слой от истинска твърда дървесина го прави по-податлив на вдлъбнатини, драскотини и петна. Но за разлика от пластмасовия ламиниран паркет, той може да бъде подмладен до три пъти с внимателно шлайфане и повторно боядисване. Поради това можете да очаквате да издържи по-дълго от пластмасовия ламинат - ако го поставите далеч от зони, податливи на вода и силно износващи се.

Ако планирате да продадете къщата си след няколко години, помислете, че купувачите може да оценят и да платят повече за вида на истинското дърво. Пластмасовият ламинат е за тези, които искат да изглеждат като дървени подови настилки на място, което се мокри или е сериозно наранено. Бронеустойчивото горно покритие и пластмасовите вътрешни компоненти правят ламинираните подове изключително издръжливи. Те издържат на влага, нокти на домашни любимци, ролери и гъмжащи от пясък джапанки много по-добре от инженерните дървени подове.

2. Не забравяйте LV подови настилки!

Ламинираните подове не са единствената опция за издръжливост и лесен монтаж. Следващият път, когато сте в домашния център, разгледайте луксозните подови настилки от винил (LV). Има луксозна винилова плочка (LVT), която изглежда като керамична плочка, и луксозна винилова дъска (LVP), която имитира дърво. И двата вида са изключително устойчиви, като най-лесните подови настилки в света за монтаж и напълно водоустойчиви. Тъй като луксозният винил е толкова гъвкав, той е чудесен избор за неравни подове.

Как да подготвите стар апартамент за отдаване под наем?

3. Не забравяйте подложката

Всички ламинирани подови настилки се нуждаят от подложка от пяна. Не я пропускайте. Подложката предотвратява щракването на пода върху подовата настилка, докато вървите по нея, и го прави малко по-мек. Освен това улеснява монтажа на дъските, защото изравнява малките несъответствия в основата. Някои подложки имат самозалепваща се лента за свързване на един ред към следващия. Други изискват отделна лента. Внимавайте да използвате всичко необходимо. Продължете и купете и специалния инструмент за монтаж на ламинат и дървен под. Ще ви трябва, за да съберете краищата на подовата настилка там, където всеки ред опира в стена.

4. Изберете покритие въз основа на начина на живот, а не само на външния вид

Ако водите спокоен живот, изберете стила на подовата настилка, който ви харесва. Но ако имате едно от онези луди домакинства с деца и домашни любимци, по-добре е да бъдете малко по-внимателни. Подова настилка с разнообразен зърнест модел, покритие със слаб блясък, повредена или ръчно изстъргана патина ще изглежда много по-добре и ще издържи много по-дълго от подова настилка с лъскава, монолитна зърниста шарка.

5. Избягвайте широки дъски, освен ако основата не е идеална

Указанията ще ви посочат количеството неравности на плочата или подовата настилка, поносими от марката и вида подова настилка, която купувате. Върху неравен под по-широките дъски ще бъдат по-трудни за щракване една към друга, крайните фуги няма да останат наравно една с друга и ще има повече празнини под дъските, които ще усетите, когато вървите по пода. Така че, ако вашият бетонен или дървен под е доста неравен, по-добре е да изберете по-тесен стил на дъска и да сте внимателни, когато нанасяте сместа за изравняване на пода.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес