Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва в главата ви, когато живеете сами дълго време? Придобивате 5 отрицателни навика и имате 2 положителни ефекта

30 юли 2024, 21:05 часа

Когато живееш като сам човек, ти си господар на своята империя и своето време, можеш да правиш всичко в живота, както намериш за добре. Самотният живот може да бъде много приятен. Но дори и да сте наистина щастливи, да останете сами за дълго време може да се отрази на психиката ви. Психологическият портал "Charlie Health" анализира 7 ефекта, които самотата може да има върху вашето психично здраве , пише порталът на списание Stern.

Вижте още: Най-силната сутрешна мотивация: Тези думи ще променят живота ви

Това са психологическите последици от дългосрочната самота, както отрицателни, така и положителни.

1. Страх от отхвърляне

Поради дългото въздържание от срещи необвързаните може да развият страх от отхвърляне и да се поколебаят да влязат в нова връзка. След като са били сами дълго време, те често са предпазливи при избора на партньор и се чудят дали могат да изградят емоционални връзки.

2. Самота

Според експертите, ако сте сами дълго време, може да сте самотни, защото нямате трайна емоционална връзка. Тази самота може да затрудни отварянето към другите. Страхът от загуба на дълбока връзка отново може да доведе до някакъв вид страх от нови връзки.

3. Ниско самочувствие

Някои хора се чувстват непълноценни след дълъг период без партньор поради социален натиск или лични убеждения относно връзките. В свят, който вижда романтичните връзки като мярка за успех, те могат да поставят под съмнение собствената си стойност и да се сравняват с други, които вече имат връзка или са постигнали определени, социално признати „успехи“.

4. Социална тревожност

Да бъдеш сам за дълго време може да доведе до повече социална тревожност, особено когато се срещате с двойки или отивате на нови срещи. Някои необвързани се чувстват неудобно или изключени, когато са с двойки. Някои хора също изпитват завист или гняв. Може да има и чувство на несигурност при среща с нов, потенциален партньор, което може да увеличи социалната тревожност.

Вижте още: 10 съобщения, които да изпратите на близък човек, който е в труден момент от живота си

5. Смяна на приоритетите

Положително психологическо въздействие, което преходът към самота може да има върху вас, може да бъде промяна в приоритетите. Вместо да се фокусират върху партньора си, необвързаните често дават приоритет на кариерата, хобитата, приятелствата и грижата за себе си. Необвързаните имат повече време за саморефлексия и са по-наясно със собствените си ценности, интереси и личностно израстване. Периодът без партньор също им позволява да задълбочат приятелствата си и да станат нещо като избрано семейство с приятелите си.

6. Личностно израстване

Дългите периоди на самота могат да насърчат личното израстване и силното самочувствие и независимост. Необвързаните често се научават да се справят сами с неочаквани предизвикателства, което укрепва тяхната емоционална устойчивост и умения за справяне. Те често развиват по-добра способност да се справят с възходите и паденията в живота без пряката подкрепа на партньор.

7. Безразличие към романтичните връзки

Според експерти, страничен ефект от дългия единичен период е, че можете да станете безразлични към романтичните връзки. Това безразличие може да се прояви както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Някои намират дълготрайно удовлетворение в това да са сами, без да търсят партньор и ценят свободата, докато други постоянно прекратяват връзки, защото им липсва свобода.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес