Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ни, когато ядем пилешко месо?

20 август 2021, 11:11 часа
Реклама

Пилешкото месо е най-консумираното месо в цял свят и е неразделна част от правилното хранене. И това не се дължи само на ниската му цена.

Реклама

В него се съдържат различни аминокиселини и витамини: A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 , В9.

Разликата между пилешкото и всяко друго месо е почти пълното отсъствие на въглехидрати и ниското съдържание на мазнини. В 100 гр от него се съдържат около 15 гр протеин и 16 гр мазнини. Ето защо то често се счита за важен компонент в правилното хранене.

Като цяло консумацията на пилешко месо оказва положителен ефект върху много процеси в организма. Ето основните от тях.

1. Подобрява дейността на храносмилателна система

Пилешкото месо е позволено дори при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, защото се усвоява лесно и не дразни стените на стомаха.

2. Подобрява имунитета

В случай на заболяване, пилешкият бульон се счита за първия и най-добър начин за възстановяване на организма - поради високите дози хранителни вещества в него и лесната им смилаемост.

3. Подобрява функцията на мускулно-скелетната система

Пилешкото месо е богато на фосфор, калций и протеини, които са важни за изграждането на костната и мускулната маса. То е еднакво полезно за деца и възрастни хора.

4. Оказва положителен ефект върху зрението

Пилешкото месо съдържа големи количества витамин А, който предотвратява развитието на катаракта и оказва благоприятен ефект върху зрителната острота.

5. Подобрява мъжкото и женското здраве

Витамин В5, който се съдържа в големи количества в пилешкото месо, помага за подобряване на качеството на сперматозоидите и яйцеклетките. А също така фолиевата киселина в него оказва положителен ефект върху развитието на плода по време на бременност.

6. Насърчава отслабването

Поради липсата на въглехидрати и високото съдържание на протеини, консумацията на пилешко месо не се свързва с отлагане на мазнини и помага за изграждането на мускули. То също така регулира метаболизма и премахва токсините.

Разбира се, пилешкото месо е от голяма помощ на всеки, който желае да отслабне. Но в случая трябва да се яде варено или печено и задължително без кожа.

Но е по-добре да не се набляга единствено на него. Препоръчително е в менюто да се включи риба и постно месо (телешко, заешко).

В никакъв случай не трябва да мислите, че ако ядете само диетично пилешко месо, това ще се отрази положително на фигурата и здравето ви.

Американските диетолози препоръчват да се яде пиле от два до три пъти седмично и не повече от 150-200 гр на хранене.

Прекомерната консумация на всеки продукт, дори и да е здравословен, е опасна. Пилешкото месо не прави изключение. 

В 100 грама от него се съдържат около 60 mg холестерол, така че ако сте склонни към развитие на атеросклероза, по принцип е по-добре да ограничите консумацията му.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес