Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се слага във водата при варене на яйца, за да не се спукат?

22 април 2024, 15:19 часа
Реклама

Варенето на яйцата, без да се напукат черупките, по принцип винаги е желателно при готвене – но, разбира се, е особено важно по Великден. В крайна сметка ярките, гладки, лъскави и украсени яйца са основният атрибут, носещ красота на празничната трапеза.

Експертите сочат няколко техники, които помагат да се запази целостта на черупката при варене на яйца.

Запомнете основното правило – не слагайте студени яйца в гореща вода! Поради температурната разлика черупката се пука почти мигновено. По-добре е предварително да извадите яйцата от хладилника и да ги оставите на стайна температура за половин час, след което да ги потопите в топла вода. Или пък да поставите яйцата в студена вода и постепенно да я загреете най-много до среден котлон. По принцип, температурните промени имат отрицателен ефект върху деликатната черупка - тя не може да издържи на големи разлики в градусите.

Тайните на варенето на яйцата за боядисване - няма да се спукат никога!

Преди да сварите яйцата, водата, в която ще правите това, трябва да е добре осолена. Стандартната мярка е 2-3 ч. л. на литър вода. Помътняването на течността ще покаже, че сте добавили достатъчно сол, за да предотвратите напукването на яйцата. Образно казано, солта „стяга“ водата, което пречи на спукването на яйцата. Не се страхувайте да пресолите; яйцето с черупката не поема сол.

Силното нагряване на котлона е неприемливо, тъй като от активното кипене на врящата вода яйцата ще се удрят в дъното и в стените на съда и може да се спукат. Същото ще се случи, ако сложите прекалено много или твърде малко яйца; в първия случай те ще започнат да се удрят едно в друго, а във втория - в стените на тенджерата, и спукването им е почти гарантирано. Най-добре е между тях да няма много свободно пространство, те да са на един ред, покривайки цялото дъно на съда, в който се варят.

Обичайно е яйцата за Великден да се варят твърдо, тоест 8-10 минути след като водата заври. Това ви позволява да запазите продукта свеж за дълго време, тъй като, според традициите на християнския празник, яйцата за него се приготвят и боядисват предварително - на Велики четвъртък.

За да не се пукат яйцата при варене ще ни помогнат също и някои предмети, които се намират във всеки дом.

Клечка за зъби

Преди да загреете водата, в която ще се варят яйцата, пуснете в нея няколко дървени клечки или просто клечки за зъби. Смята се, че този метод ще помогне на черупката да не се напука, но при вече споменатото условие, че водата възвира постепенно, а отначало самите яйца са със стайна температура.

Как да не се пукат никога повече яйцата при варене?

Чиния

Поставете чиния с дъното нагоре в съда, в който ще варите яйцата; след това внимателно ги сложете върху нея.

Оцет

Вместо сол можете да добавите оцет към водата. Тогава, ако яйцето се спука по време на варенето, киселината ще помогне на белтъка бързо да се съсири и той няма да изтече напълно. Уви, за съжаление спукването ще остане.

Игла

Можете внимателно да пробиете яйцето откъм тъпия му край с голяма игла или карфица. Така от въздушната камера вътре в черупката ще излезе въздухът, заради който често яйцето се пука при варене. Има само едно задължително условие: пробитата дупка трябва да е плитка, за да не изтече през нея съдържанието на яйцето.

Колкото по-тихо и по-спокойно кипи водата, в която се варят яйцата, толкова по-голяма е вероятността те да останат здрави и читави. Сварете ги в леко кипяща вода на слаб огън в малък съд (целта за избор на такъв съд е яйцата да се допират плътно, а не да се блъскат едно в друго, когато течността заври).

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес