Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво (не) знаем за къпините?

31 януари 2022, 18:00 часа

Черно-виолетовите къпини може да бъдат и сладки, и кисели - но са еднакво ценни със своите полезни свойства. Какво още (не) знаем за къпините?

1. Съвременните селекционери отдавна се опитват да отгледат сортове къпина без бодли, но тя само маскира шиповете, като ги понамалява донякъде. Ала упорито не иска да се отърве напълно от характера си на растителна „драка“.

2. Родът Rubus, от който са малините и къпините, включва над 600 вида, от които над 400 са малините, а къпините – около 200. Разпространени са в Америка, Европа, Африка, Западен Сибир, Централна Азия, Кавказ.

3. Като лечебно растение къпината е използвана отпреди над 2000 години. За медицински цели се ползват всичките й части - цветовете, плодовете, листата и корените. Листата се събират по време на цъфтеж, сушат се задължително на сянка, без да се излагат на пряко слънце. Корените се изкопават в ранната пролет или в късната есен, поставят се за сушене в сушилни. Плодовете започват да се берат след узряване (август - септември), сушенето им се извършва на въздух, във фурна и сушилни до 70°C. Листата, цветовете и плодовете се съхраняват до 1 година, а корените – до 3.

4. Свежите къпини утоляват жаждата, действат като антипиретик и общоукрепващо средство. Полезни са и при неразположения в стомашно-чревния тракт: неузрелите плодове в случаи на лошо храносмилане, а зрелите – при запек. Имат позитивно действие върху нервната система, подобряват качеството на съня. Къпините стимулират кръвоснабдяването на мозъка, подсилват паметта и умствената дейност.

5. Къпините спомагат за елиминирането на тежките метали от организма и дори спират развитието на рак, без да вредят на здравите кръвни клетки.

6. Къпиновият мед е много популярен. Прозрачен е като вода и има приятен вкус. От 1 хектар цъфтящи къпини пчелите събират около 20 кг мед.

7. Къпините (заедно с боровинките) в миналото били използвани при производството на боя за тъкани.

8. Вярва се, че къпиновите храсти наблизо до жилището го пазят от неприятности. В някои горски райони в миналото засаждали ивици от къпина, за да предпазят селото от духовете на дивата гора.

Според различни „съновници“ не е много добре да се сънува къпина. Да видиш насън къпини означава предстоящи сериозни заболявания и други злини. Ако пък береш къпини – ще се провалиш в нещо. Сънуваш ли, че ги ядеш – ще претърпиш загуба.

В случай, че насън само гледаш бране на къпини, значи имаш врагове и те ще дебнат там, където най-малко ги очакваш. Ако си се заплел в къпинови храсти, тогава самият дявол е изпратил този сън и той може да бъде последван от много сериозни житейски усложнения

Извън сънищата, къпината е символ на съзидание, творчество, вдъхновение, нови идеи, нови емоции, нови усещания. Тя ви подтиква да видите нов смисъл и чар в това, което ви изглежда познато и затова погрешно го смятате за лишено от привлекателност.-

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес