Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво изпитват хората по време на магнитни бури и промени във времето?

27 септември 2024, 11:00 часа

Внезапната промяна на времето може да причини главоболие, болки в костите, неправилен сърдечен ритъм и депресия. Отдавна е забелязано: топлината, студът, промените в атмосферното налягане и магнитните бури влияят негативно на благосъстоянието и настроението на човека. Ето как:

 

Обикновено трябва да се адаптира

Още: Защо устните се изсушават и напукват и какво да направим за това

Обикновено човешкото тяло се адаптира добре към промените в околната среда, като реагира на промени в температурата, атмосферното налягане или магнитна буря с лек дискомфорт. Но някои хора са по-чувствителни към изменението на климата. Това свойство на тялото се нарича зависимост от времето..

Зависимостта от времето наистина съществува

Обикновено се развива с възрастта, когато защитните сили и адаптивността на организма намаляват, или при хора с хронични заболявания, като високо или ниско кръвно налягане, затлъстяване, диабет, ставни заболявания, респираторни заболявания (бронхиална астма), хроничен бронхит, заболявания на нервната система, включително мигрена.

Най-често налягането варира

Още: Живот с котка: научни факти за ползите за здравето

Най-честата причина за заболявания, свързани с промяната на времето, е рязкото намаляване или повишаване на атмосферното налягане. Особено силно влияние върху здравето има не еднократен скок, а редуващо се увеличаване и намаляване. Това явление се нарича трион под налягане.

При ниско атмосферно налягане, което се наблюдава при облачно и дъждовно време, съдържанието на кислород във въздуха намалява. Сърдечно-съдовата система започва да работи по-активно, за да компенсира липсата на кислород. Това често води до главоболие, сънливост, слабост, гадене и замайване.

Ниското барометрично налягане в комбинация с липсата на слънчева светлина може да влоши настроението, карайки хората да се чувстват депресирани и тъжни без конкретна причина. При високо атмосферно налягане, което ясното време носи със себе си, може да се появи и главоболие, шум в ушите, човек се чувства отпаднал, а при някои се повишава тревожността.

Болки в ставите

Още: Тези 3 подправки се препоръчват срещу високо кръвно

Промените в съдовия тонус засягат обема и налягането на синовиалната течност, която се намира в ставната капсула. Дразни рецепторите за болка и причинява неприятни симптоми.

Магнитните бури се понасят зле

Благосъстоянието на хората също се влияе от магнитните бури, които възникват поради взаимодействието на заредени частици, излъчвани от Слънцето, с магнитното поле на Земята. Смята се, че заради това в човешкото тяло възникват електрически импулси, които нарушават нормалното функциониране на клетките. В резултат на това микроциркулаторният кръвен поток може да се влоши, вътречерепното и вътреочното налягане може да се повиши.

По време на магнитна буря метеочувствителните хора често изпитват главоболие, умора, може да изпитат повишена чувствителност към болка или влошен сън.

Внезапни температурни промени

Екстремните температури представляват друго предизвикателство за здравето. Силният студ може да доведе до рязък спазъм на кръвоносните съдове, което може да доведе до инфаркт или инсулт.

По време на екстремни горещини рискът от топлинен удар, слънчев удар и дехидратация се увеличава. Хората с лоша терморегулация са особено засегнати от високите температури.

 

Как да се предпазите?

Най-добрият начин да се предпазите от неприятни симптоми, свързани с внезапни промени във времето, е да бъдете внимателни към вашето здраве.

Също толкова важно е да спазвате режима на деня, спете достатъчно, намерете време за разходки на чист въздух и се хранете рационално. Всичко това ни позволява да намалим метеочувствителността“, отбелязва експертът.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес