Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е „квадратът на Декарт“, с който се намира изход от задънена улица?

26 октомври 2024, 10:30 часа

В живота ние постоянно трябва да правим избори. Понякога решенията са очевидни и идват лесно, но някои могат да доведат до поток от тревожни мисли за нас и дори повече от една безсънна нощ. Как да разберем какво е най-добре да направим?

Когато трябва да вземете трудно решение в някоя област на живота, от купуване на скъп артикул до смяна на работа или трябва да се успокоите преди важно събитие, така нареченият „квадрат на Декарт“ може да ви помогне. 

 

Още: Утрото наистина е по-мъдро от вечерта, потвърдиха учени

Какво е “квадрат на Декарт”

„Квадратът на Декарт“ е метод, който ни позволява да вземем предвид възможните загуби и ползи от дадено решение и да оценим последствията от нашето действие или, обратно, бездействие. Носи името на френския учен и философ Рене Декарт.

Техниката е следната. За по-голяма яснота можете да начертаете квадрат, да го разделите на 4 равни части и да напишете по един въпрос с отговори във всяка. Можете просто да се ограничите до въпроси и отговори. Ето какво трябва да отговорите:

 

Още: Заплатата на шеф на РИК ще е 2300 лв., на заместника му - 2100

  • Какво ще се случи, ако взема това решение? Ползите от прилагането.
  • Какво няма да се случи, ако взема това решение? Недостатъци на изпълнението.
  • Какво ще стане, ако не взема това решение? Плюсове, ако не го направите.
  • Какво няма да се случи, ако не взема това решение? Против, ако не го направите.

 

Анализът на отговорите ще ви подскаже какво да направите най-добре, особено ако се притеснявате от размишления и в главата ви постоянно се въртят тревожни мисли.

 

Още: "Сбирка на отцепници": Пеевски с първи коментар за изключването си от ДПС

Какво е руминация

Руминацията са повтарящи се мисли за травматични събития и преживявания. Постоянното им превъртане в главата кара човек да изпитва негативни емоции и в същото време да не намира решение или изход от ситуацията. По същество, това е така наречената „умствена дъвка“.

Последствията от руминацията обикновено са високи нива на тревожност, намалена мотивация, повишена умора, безсъние, чувство на безнадеждност, самокритика и песимизъм.. Човек все повече се сравнява с другите не в негова ползаат, сегашното си състояние с желаното състояние, текущото си състояние с миналото си.

В същото време, както предупреждават психиатрите, постоянните натрапчиви мисли могат да бъдат един от признаците на развиваща се депресия. Ако забележите, че те започват да влияят значително на вашето поведение и състояние и отношенията с хората са започнали бързо да се влошават, това е причина да потърсите помощ от специалисти.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес