Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите вечер, за да разтоварите главата си и да се отпуснете истински

10 октомври 2024, 18:30 часа

През деня нервната система се уморява, а вечер много хора намират сили само за гледане на филми, видеоклипове и безкрайно скролване на постове в социалните мрежи. Този вид релаксация не само че не помага за облекчаване на главоболието, но може да предизвика още по-голямо напрежение, да увеличи стреса и да наруши съня.

Така проучванията потвърждават, че използването на смартфони преди сън намалява качеството му и увеличава риска от безсъние, особено при совите - хората с вечерен хронотип.

Освен това сърфирането в социалните медии може да бъде допълнителен стресов фактор, който да претовари и без това уморената нервна система и да осигури неприятно преживяване.

Още: 5-минутни навици, които ще ви помогнат да заспите бързо

Ако търсите спокойствие и искате наистина да си починете, опитайте се да оставите настрана джаджите и да посветите последния час преди лягане на други дейности. Ето няколко неща, които наистина разтоварват главата ви.

Правете йога

За разлика от интензивните упражнения, които могат да повишат сърдечния ви ритъм и да натоварят повече нервната ви система, спокойното задържане на позите е чудесно за успокояване и релаксация.

Нежното разтягане и концентрирането върху тялото и дишането ви помагат за облекчаване на стреса и спомагат за преминаване на нервната система към парасимпатикова „спокойна“ дейност. В резултат на това след малко практика тревожните мисли няма да ви притесняват, заспиването ще става по-бързо и сънят ви ще е по-добър.

Още: В колко часа трябва да вечеряте, за да сте здрави и щастливи?

Ако никога не сте опитвали йога, намерете комплекси от упражнения в YouTube и ги правете заедно с инструктор.

Само не се опитвайте да поставяте рекорди в разтягането. Изпълнявайте позите в удобен диапазон, като напълно осъзнавате движенията и дишането си.

И не забравяйте да завършите с шавасана - поза в легнало положение по гръб, по време на която напълно отпускате цялото си тяло. И преминете към следващата точка.

Медитирайте

Още: Искате ли да спите добре? Обърнете внимание на тези 8 сутрешни навика

Медитацията, или пълната концентрация върху даден обект или явление, е един от най-добрите начини да разтоварите главата си и да възстановите спокойствието си.

Можете да правите тази практика в шавасана, но ако се страхувате да не заспите на пода, опитайте да медитирате, седнали с кръстосани крака или на стол.

За начало се концентрирайте върху дишането си. Затворете очи, отпуснете се и наблюдавайте вдишванията и издишванията си, както и усещанията, които възникват в тялото ви. Ако се появят чужди мисли, просто отбележете този факт и се върнете към наблюдението.

Можете също така да се съсредоточите върху усещанията си, възникващите мисли или звуците около вас. Изберете едно нещо, настройте таймер за 10-20 минути и започнете. Не само че ще се почувствате по-спокойни веднага след практиката, но и ще поддържате състоянието на осъзнатост и на следващата сутрин.

Прочетете книга за изкуство

Социалните медии изобилстват от разнообразно съдържание, за чието усвояване е необходимо много малко време. Кратки постове, забавни снимки, кореспонденции, клипове от по няколко секунди - всичко това не ви позволява да се съсредоточите върху едно нещо за дълго време и допълнително претоварва уморения мозък.

В същото време четенето е чудесно средство за облекчаване на стреса, почивка от многозадачната работа и чудесен начин да прочистите главата си.

За да избегнете стреса, изберете интересен роман и се потопете в един измислен свят. Това е чудесен начин да откъснете ума си от собствените си проблеми и притеснения, така че да заспите много по-лесно.

Рисувайте

Рисуването е чудесен начин да се отървете от стреса и да подобрите настроението си. А съществуват много варианти на тази дейност.

Можете да рисувате на уроци или да изразявате чувствата си в абстракция, да работите във всякаква техника или просто да оцветявате готови картини.

А ако го правите на фона на любимата си музика, можете да получите двойно по-голямо удоволствие от процеса.

Говорете с близките си по телефона

Общуването в месинджъри е станало толкова обичайно, че хората почти са забравили за телефонните разговори. Те често се използват само за кратко предаване на спешна информация, а приятелствата се поддържат чрез кореспонденция.

В същото време е много по-трудно да се предадат емоции чрез текст, отколкото чрез глас, а евентуалната неловкост, от която хората се страхуват, може да се окаже далеч по-неуместна.

Например в един експеримент се проверява как биха се чувствали хората след кореспонденция със стар приятел и след като му се обадят. Противно на очакванията на участниците, общуването чрез глас не ги накарало да се чувстват неловко, а напротив - доставило им много по-голямо удоволствие.

Опитайте се да си уговорите вечерен разговор с приятел или роднина. Вероятно ще изпитате много повече положителни емоции, отколкото при изпращането на текстови съобщения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес