Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, ако сливиците ви са възпалени

10 октомври 2024, 21:30 часа

Сливиците (тонзилите) играят ролята на защитен редут, те не позволяват на бактериите и микробите да проникнат в организма. Но понякога самите тези органи могат да се превърнат в разпространители на инфекции. За да се облекчи състоянието на пациента, е необходимо да се знае какво точно да се направи, ако сливиците са възпалени. На първо място си струва да посетите лекар, така че той да постави диагноза и да назначи лечение. Но някои процедури могат да се направят и в домашни условия.

Като начало е необходимо да се открие причината за заболяването. От нея ще зависи характерът на лечението. Така че вирусните инфекции не изискват използването на антибиотици. Просто трябва да пиете повече течности, да проветрявате помещението и да правите гаргара на гърлото.

Но ако виновникът за заболяването - бактериална инфекция, тогава е необходимо приемането на антибиотици.

Още: 5 сериозни проблема, причинени от възпалени сливици

Освен това ще трябва да направите бактериален анализ - тампон от гърлото. Съществува и гъбична инфекция, при която сливиците се третират със специални противогъбични разтвори.

Причини за заболяването

Следните причини могат да провокират възпаление:

- прекалено студено

Още: Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

- общуване с хора, които вече са засегнати от инфекцията

- некачествена храна с ниско съдържание на протеини

- отслабен имунитет

- нездравословни условия на труд, напр. задимени или задимени помещения

Още: Какво да правите, ако сливиците ви са възпалени?

- нездравословни навици, като например интензивна консумация на цигари.

Всички тези фактори могат да доведат до възпаление на сливиците.

Какво можете да направите у дома, ако сливиците са възпалени

Всички мерки, които ще използвате, трябва да бъдат съгласувани с Вашия лекар.

Обикновено при възпаление на сливиците се предписват:

- Гаргари. Най-простото решение: вземете една чаена лъжичка сода за хляб и сол. Разбъркайте ги в чаша топла вода и добавете 10 капки йод. Можете да си купите от аптеката тинктура от прополис или невен и да добавите няколко капки в топла вода. През първите 2 дни интервалът между гаргарите не трябва да е повече от половин час, а през следващите дни процедурата трябва да се повтаря 5 пъти дневно.

- Инхалации. Тук ще помогнат етеричните масла от иглолистни дървета. Добавете ги към вряща вода в количество 2-3 капки на 1 литър вода и вдишвайте лечебните пари в продължение на 20 минути. При деца е по-добре етеричните масла да се заменят с отвари от жълт кантарион, невен, мента и да се намали процедурата до 5-7 минути. Подходяща е и обикновената сода: 1 ч.л. трябва да се разтвори в литър гореща вода и да се дишат изпаренията в продължение на 10-15 минути.

- Затопляне. Направете торбички от плат и ги напълнете със затоплена сол, нанесете върху болното място и дръжте, докато изстине. Това средство е отличен заместител на горчичните лепенки. Можете да запарите краката си в разтвор от суха горчица. След такива процедури е необходимо да увиете гърлото. Топъл шал или вълнен шал ще свърши работа, а на краката ви трябва да се сложат чорапи.

Сега вече знаете какво да правите, ако сливиците са възпалени.

Всички тези методи ще допълнят медикаментозното лечение и ще донесат облекчение

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес