Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядем преди лягане, за да отслабнем?

02 август 2024, 10:10 часа

Яденето на правилните храни преди лягане може да бъде от решаващо значение за отслабването. Става въпрос не само за броя на приетите калории, но и за избора на храни, които насърчават засищането, подпомагат метаболизма и допринасят за цялостното здраве. Ето някои насоки и конкретни препоръки за храни, които ще ви помогнат да отслабнете, като същевременно си осигурите добър сън.

Богати на протеини храни

Протеините помагат за възстановяването и изграждането на мускулна тъкан, която е жизненоважна за здравословния метаболизъм. Консумацията на протеини преди лягане може също така да помогне за намаляване на апетита и пристъпите на глад. Изберете постни източници, като например:

Гръцко кисело мляко: Гръцкото кисело мляко е богата на белтъчини и бедна на мазнини закуска. Добавете няколко плода за естествена сладост и допълнителни фибри.

Извара: Изварата съдържа казеин - бавно усвояем протеин, който може да ви държи сити през цялата нощ.

Вечер преди лягане - какво е най-добре да ядем за отслабване

Храни, богати на фибри

Фибрите подпомагат храносмилането и ви държат сити, което може да предотврати нощното похапване. Някои добри варианти включват:

Овесена каша: Малка купичка овесени ядки може да бъде успокояваща закуска преди лягане. Тя е богата на разтворими фибри, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и ви засищат.

Зеленчуци: Малка порция зеленчуци, богати на фибри, като моркови, краставици или шепа бейби спанак, може да бъде едновременно засищаща и нискокалорична.

Здравословни мазнини

Здравословните мазнини могат да стимулират засищането и доказано подпомагат загубата на тегло, като подобряват състоянието на метаболизма. Обърнете внимание на тези:

Ядки: Малка шепа бадеми или орехи може да осигури здравословни мазнини и протеини. Внимавайте за порциите, тъй като ядките са калорични.

Авокадо: Няколко резена авокадо върху пълнозърнест препечен хляб или смесени в салата могат да осигурят мононенаситени мазнини, които са полезни за сърцето и засищат.

Кой тип хранене е най-неподходящ преди лягане?

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс (ГИ)

Въглехидратите с нисък ГИ помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, което може да намали апетита. Опитайте:

Киноа: Малка порция киноа осигурява протеини и фибри, което я прави чудесен избор преди лягане.
Сладки картофи: Печените сладки картофи са богати на фибри и витамини, което ги прави питателен вариант за въглехидрати с нисък ГИ.

Билкови чайове

Някои билкови чайове могат да подпомогнат релаксацията и храносмилането, да насърчат по-добрия сън и да подпомогнат усилията за намаляване на теглото. Популярни са:

Чай от лайка: Чай от лайка: Известен с успокояващия си ефект, чаят от лайка може да помогне на тялото ви да се подготви за сън.
Чай от мента: Той може да подпомогне храносмилането и да намали подуването на корема, което го прави добър избор, ако имате чувствителен стомах.

Храни, които да избягвате

За да оптимизирате загубата на тегло, избягвайте храни с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини преди лягане. Те могат да повишат нивата на кръвната захар и да доведат до повишено натрупване на мазнини. Примерите, които трябва да избягвате, включват:

Захарни закуски: Бисквитите, тортите и другите сладкиши могат да нарушат нивата на кръвната захар и да допринесат за увеличаване на теглото.
Преработени храни: Чипс, крекери и други преработени закуски често съдържат нездравословни мазнини и голямо количество сол, което може да доведе до задържане на вода и подуване на корема.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес