Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви противопоказания има сокът от алое вера?

23 август 2024, 15:33 часа

Алое вера е растение, прочуто с доказаните си ползи за здравето и красотата, считано за безценен дар от природата. Суетните дами използват сока му и продукти, съдържащи алое вера, за да се погрижат за красотата и младостта на кожата си, за силата, блясъка и растежа на косата си, за здрави и бели зъби, а загрижените за здравето си – за профилактика и подпомагане на лечението на множество заболявания. Този вечнозелен дар от природата се използва за медицински цели във фармацевтиката, в козметиката и в хранителната индустрия.

Алое вера се отглежда както в домашни условия, така и за промишлеността. Не изисква особени грижи, което го прави идеалното растение за саксиите в дома, от чиито невероятни свойства и доказани ползи да се възползвате. Ако ще използвате домашните растения, уверете се, че знаете коя част от тях е полезна и коя не се използва заради риска, който поражда за здравето.

Препоръчва се употребата на сока на растението, именно той се счита за ценене и лечебен, а не на други части, някои от които съдържат отровното вещество алоин. Ако не сте запознати с извличането на сока и приложението му, отглеждайте алое само като декоративно растение, а се доверете на готови продукти с алое за здравето и красотата си, за да не се проявят някои противопоказания на сока от алое вера, които са по-вероятни, ако не знаете как да използвате този дар от природата.

Алое вера - как е правилно да се грижите за него

Ползи от сока на алое вера

Сред доказаните ползи от лечебното растение са:

  • Подпомага растежа на косата, овлажнява я, укрепва я и заздравява, като благодарение на тези си свойства се използва и като лечебно средство за справяне с косопада. Съдържа ензими, които помагат за премахване на мъртвите кожни клетки от скалпа, с което подпомага трайното разрешаване на проблемите, свързани с появата на пърхот.
  • Сокът от алое вера се прилага в продукти за грижа за лицето, като е изключително полезен в почистването на лицето, изглаждане на фините линии и бръчките, за ексфорилиране на кожата, премахване на мъртвите клетки и разкриването на свежа кожа, лечението на кожни раздразнения, както и за облекчаване на сърбежа и паренето, причинени от слънчево изгаряне. Сокът от алое вера се справя успешно с трудни за повлияване кожни заболявания като псориазис, дерматит и орален мукозит .
  • Сокът от алое вера е особено ценен за кърмещите майки, тъй като облекчава зърната, на гърдите, напукани от кърменето, както и регенерира кожата.
  • Противовъзпалителните и антибактериалните свойства на алое вера подпомагат изявата на полезните му свойства и позволяват да се насладим на противовъзпалителните  му свойства.

Ако обаче планирате да отглеждате алое вера, за да може да се възползвате щедро и по няколко пъти на ден от ползите му, бързаме да ви предупредим, че може да застрашите здравето си, ако не знаете как, колко и кога да го прилагате. Приемът в нормални количества, локалната употреба на алое вера не се очаква да доведат до неблагоприятни реакции и не са свързани със странични ефекти. Въпреки това, прекомерният прием може да причини редица неприятни симптоми и да застраши здравето ви.

Алое вера у дома: Ето от какво има нужда растението

Какви противопоказания има сокът от алое вера

Прекомерният прием на алое вера могат да причинят спазми, повръщане, диария, хипотермия и слабост, а стомашно-чревните проблеми могат да доведат до бързо обезводняване особено  в жегите.

Добавки с алое вера трябва да се приемат с повишено внимание, тъй като дългосрочната употреба може да доведе до проблеми с черния дроб.

Кога и кой да не използва сока от растението?

  • Не използвайте алое вера, ако сте алергични към растението или към друго растение от същото семейство.
  • Бременните и кърмещи дами, както и децата до 12 години не трябва да приемат вътрешно сока от алое вера.
  • Пациенти със стомашно-чревни проблеми като диария, чревна непроходимост, стеноза, липса на нормално мускулно движение, болест на Crohn, улцерозен колит не трябва да приемат вътрешно сок от растението.
  • Пациентите с тежка дехидратация трябва да избягват категорично приема на сок от алое вера.
  • Пациентите, засегнати от диабет, трябва да се консултират с лекуващия си лекар, преди да предприемат терапия с алое вера, тъй като взаимодейства с някои от лекарствата за контрол над диабета.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес