Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между настинка и грип?

18 октомври 2024, 06:00 часа

В сезона на настинките и грипа, на прага на есенно-зимния сезон, през който най-често ни покосяват и оставят по домовете с куп медикаменти, носни кърпи и горещ чай грипните епидемии, все по-често се замисляме за възможните начини за профилактика и се опитваме да повишим естествените си защитни сили на организма – имунната система, разчитайки на нея, че ще ни предпази в среда, изобилстваща от вируси. Затворените пространства, в които прекарваме основно времето си, и липсата на адекватно проветряване през студените месеци улесняват предаването на вирусите и водят до епидемии. Знаем ли обаче каква е разликата между настинка и грип и как да си помогнем при всяко едно от тези състояния, или за профилактиката  и подкрепата за имунната система разлика между настинка и грип няма? За да отговорим на този въпрос, важно е първо да осмислим какво точно представлява грипът и какво настинката.

Какво е настинка?

Обикновено и масово считаме, че настинката не е свързана с вируси, не е заразна и се причинява от мокрите крака в дъждовния ден или от падналата ни постелка на земята по време на сън. Истината обаче е друга – настинката се причинява от вируси, което обяснява бързото предаване в затворени колективи – работещи, учещи, пътуващи заедно и т.н. Настинката е заразна, подобно на грипа, макар да не се приема често за такава и да сте чували повечето страдащи от нея да казват: „Спокойно, не съм заразен, просто съм изстинал“. Реално настинката е инфекциозно заболяване, засягащо горните дихателни пътища, като симптомите обикновено не са тежки, преминава сами, без да е нужно лечение в масовия случай, и са от страна на носа, синусите и гърлото. Симптоматичното лечение облекчава, но не лекува. Добрата новина е, че настинката си минава напълно сама и случаите, в които е нужна лекарска помощ или има усложнения са изключително редки, като засягат предимно хора в крехка възраст или с отслабена имунна система. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12342-common-cold Вероятно ще преживеете стотици настинки през живота си – 2-3 в годината средно за възрастните и много повече за децата, така че или трябва да се примирите, че ще настивате, или да предприемете мерки да засилите имунната си система и да разчитате, че тя ще ви предпази, преборвайки се с вирусите, които ви атакуват, и които причиняват обикновената настинка.

Още: 5 неща, които задължително трябва да почистите след боледуване

Какво е грип?

Грипът се причинява от грипни вируси, което го прави напълно различно заболяване от настинката, макар да имат сходни симптоми, включващи горната дихателна система. Характерна за грипа обаче е треската, високата температура, рязкото и внезапно начало, като температурата е висока.

 

Каква е разликата между настинка и грип?

Още: Защо при настинка болят мускулите и ставите?

-          Ще разпознаете обикновената настинка по течащия нос, леката кашлица, възпаленото гърло, болките в синусите. Обикновено през първите дни водещи симптоми са дразненето в гърлото и течащия нос, хремата, докато в по-напреднали етапи от вирусното заболяване се появяват болките в тялото, главоболието и много рядко треска, след които започва оздравяването. Важно е да потърсите лекарска помощ за изключване на бактериално наслагване, ако болките в тялото и температурата продължават дълго, както и ако състоянието ви се усложнява.

-          Настинките се причиняват от корнавируси, не не е Ковид, ако това сте си помислили, има стотици видове коронавируси и те причиняват хрема и болки в  гърлото. Грипът се причинява от грипни вируси.

-          Докато високата температура е по-скоро изключение при настинката и се наблюдава  главно при децата и изключително рядко при възрастните, грипът протича с висока температура, която буквално изпива силите и ви тръшка на легло много бързо.

-          Друга разлика между  настинка и грип е свързана с начина на протичане и началото на заболяването. Докато настинката се развива бавно и няколко дни може просто  да се оплаквате от „дращене“ в гърлото, то грипът идва изневиделица и ви поваля за часове.

Още: Здравен съвет за деня, 30 септември: Лекар: През есента всеки ден яжте тези храни и настинките ще ви подминат

-          Съществена разлика, на която е важно да се обърне внимание, е рискът от усложнения. Докато те са редки при обикновената настинка, при грипа са чести, което налага да се предприемат мерки, потърси лекарска помощ и получи  адекватно лечение своевременно.

И двете заболявания са заразни и може да се предпазите като спазвате лична хигиена, носите маска, стоите далеч от болни хора и минимизирате престоя в затворени помещения с много хора, както и ако се погрижите за имунната си система.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес