Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе патладжанът върху кръвното ни?

06 октомври 2024, 18:30 часа

Патладжанът е сред най-предпочитаните есенни зеленчуци, тъй като е лесен за приготвяне, вкусен, изгоден, дава възможност за експериментиране в кухнята и е полезен за здравето. Този близък роднина на домата и картофа, познат у нас и като син домат, чиято родина е Индия, е щедър източник на минерали и витамини, фибри и антиоксиданти. У нас масово познаваме и консумираме лилави патладжани с издължена форма като капка или сълза, но разнообразието от сортове, форми и цветове е впечатляващо  – зелен, розов, оранжев или т.н. Въпреки тези разлики вътрешността на зеленчука, която всъщност се консумира и която ви интересува, е почти еднаква и следва да не е кафява, което е ясен знак, че днес няма да хапвате ястие с патладжани, защото вашите са се развалили.

Ползи и рискове от консумацията на патладжани

Вероятно сте чували, че патладжаните трябва да постоят намазани със сол, за да отнеме горчивината им, както и че с тях трябва да внимават хората с бъбречни заболявания. А как влияе патладжанът върху кръвното ни? Пациентите с кои хронични заболявания следва да се насочат към  избора на друг зеленчук за трапезата си? Вижте ползите и рисковете от консумацията на патладжан, за да прецените и сами.

Още: Как се приготвят известните патладжани по турски

Ползи от консумацията на патладжан

-          Лек от аптечката на Древна Индия

От незапомнени времена се използва бял патладжан за лечение на диабет, а корените на зеленчука – за облекчаване на астма. Древните индийци, отглеждали първи патладжани, са гледали на зеленчука като на лечебно растение.

-          Богат на калий и фибри

Още: Лекар: Как влияе патладжанът на холестерола и кръвната захар

Благодарение на фибрите този вкусен зеленчук подпомага нормалното функциониране на стомаха и червата.

-          Щедър източник на витамин С

Патладжаните се отличават със своята роля на стражи срещу свободните радикали, увреждащи клетките, като тази им сила се дължи на щедрото съдържание  на витамин С, мощен антиоксидант, подкрепящ и имунната система.

-          Полезна храна за пациентите с диабет

Още: Не сте опитвали по-вкусна разядка с патладжан

Полезната роля на патладжана за диабетиците е свързана със съдържанието на естествени растителни химикали, наречени полифеноли, в патладжана, които могат да помогнат на клетките да се справят по-добре с обработката на захарта, тоест да облекчат диабета при пациентите, страдащи от него.

Някои научни изследвания сочат и че патладжанът предпазва от развитие на онкологични заболявания, но са необходими още изследвания за доказване на тази хипотеза.

-          Патладжанът може да помогне за поддържане на теглото в нормални граници.

Рискове от консумацията на патладжан

-          Алергична реакция

Макар да се случва изключително рядко, някои хора са алергични към патладжана и е възможно да се наблюдава тежка алергична реакция при консумацията му. Сред симптомите могат да се наблюдават зачервяване на лицето, затруднено  дишане, подуване на устните, езика, лицето, алергичен шок. Тежките алергични реакции изискват спешна лекарска намеса.

-           Патладжаните и артрита

Някои пациенти, страдащи от артрит, твърдят, че консумацията на патладжан води до влошаване на състоянието им. Счита се, че това може да се дължи  на съдържащия се в патладжана соланин.

 

Как влияе патладжанът върху кръвното ни?

Ако считате, че нищо до тук не дава отговор на въпроса как влияе патладжанът върху кръвното ни, погледнете по-задълбочено ползите от консумацията на зеленчука. Рискови фактори за хипертония са наднормено тегло, непълноценно хранене, увреждане на сърдечно-съдовата система и др. Патладжанът е с доказана полза против  затлъстяване чрез индуциране на активността на липопротеин липаза и намаляване на активността на панкреасната липаза, което ще рече, че би могъл да въздейства благоприятно върху кръвното налягане. Ценен е и при метаболитен синдром, което е още едно доказателство за ползата на патладжана за поддържане на кръвното налягане нормално. Нещо повече – на езика на науката и последните изследвания по темата се обяснява още по-конкретно защо патладжанът е толкова полезен за хипертониците, а именно – ACE в патладжана може да метаболизира брадикинина и да регулира кръвното налягане. Сравнена е АСЕ инхибиторната активност на пулпата и кожата на сортове патладжан и е установено, че този зеленчук помага за контрола на кръвното налягане. Друг вазодилататор с активна роля за редуциране на хипертония, съдържащ се в патладжана, отпуска гладката мускулатура на артериите, което води до спад на артериалното кръвно налягане. Така че доверете се на науката и смело хапвайте патладжани.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.webmd.com/food-recipes/eggplant-health-benefits

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес