Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се оправя надраскано стъкло на кола?

01 юли 2024, 09:44 часа

По време на работа автомобилът се подлага на механични въздействия. Върху стъклата се появяват драскотини, понякога доста дълбоки. Най-лошото е, когато вредите се появят на предното стъкло - да се гледа през него, особено по време на дълги пътувания, става некомфортно. В края на деня шофьорът може да изпита болка в очите, а с течение на времето да получи проблеми със зрението.

Реклама

За щастие повечето драскотини може да бъдат премахнати самостоятелно, без да се търси автосервиз. Начинът, чрез който може да се избавите от драскотини, зависи от тяхната дълбочина.

Повърхностни драскотини

От микродраскотините, които може да бъдат открити върху стъклата на всяка кола, може да се избавите с помощта на полиращ препарат. Много автомобилисти използват аерозол за полиране на фарове, но той е подходящ и в този случай. Обикновено препаратът съдържа бял разтворител, който измива замърсяването, и минерално масло с водоотблъскващ ефект. Щом се комбинира с други съставки, маслото образува плака, която запълва повърхностните дефекти върху стъклото и го прави равномерно гладко.

Как да премахнете успешно драскотини от стъкло

Работата се извършва на няколко етапа:

- стъклото се измива с вода или специално средство;

- препаратът се напръсква върху стъклената повърхност и се разтърква с мека кърпа;

- стъклото се оставя да изсъхне.

След изсъхването ще видите, че микродраскотините ги няма. Препаратът има както полиращ, така и защитен ефект, затова стъклото на автомобила ще блести и по-малко ще се цапа.

Средно дълбоки драскотини

В този случай ще ви помогнат полиращи смеси и специални комплекти за полиране, каквито се намират в магазините за автомобилни части и оборудване.

Комплектите включват:

- диск, към който се прикрепват шлифовъчни и полиращи кръгове;

- метален адаптер, който ви позволява да прикрепите диска към електрическа бормашина;

- филцови полировъчни дискове;

- комплекти шлифовъчни дискове с различна зърнистост. С тяхна помощ можете да извършите грубо и фино шлифоване.

Ще ви трябва полираща паста или суха смес, които се предлагат с различна степен на зърнистост и се различават по цвят:

- виолетова – много едра зърнистост и има за цел да премахне дълбоки драскотини в процеса на първична обработка;

- червена – едрозърниста;

- зелена – среднозърниста;

- синя - дребнозърниста;

- жълта - полираща финозърниста;

- бяла - диамантена фина паста. Използва се за довършителни работи.

Как да почистим надраскан дисплей на телефон – ще бъде като нов

Независимо, че може да ви е нужна по-едрозърниста паста, необходима е и фина паста за последния етап на работа.

В никакъв случай не трябва да използвате зъбен прах и паста за зъби. Те са подходящи за фарове, но абсолютно не и за стъклата на прозорците.

Алгоритъм за отстраняване на средни драскотини от предното стъкло на автомобила

Измивате старателно повреденото предно стъкло, за да не го надраскате допълнително. Препоръчително е да направите това в гараж или в друго затворено помещение.

Към електрическа бормашина с помощта на адаптер се прикрепва диск с шлифовъчна хартия: първо с най-едрозърнеста, а след това с по-ситна и фино-полираща. Шлифоването и полирането продължават, докато драскотините изчезнат.

Повредените зони се шлифоват и полират заедно с околните повърхности, за да не създават ефекта на лупа - вдлъбнатини върху предното стъкло, което ще изглежда грозно и ще пречи на обзора.

След това върху стъклото на машината се нанася шлифовъчна смес. Ако е аерозолна, просто се напръсква. Прахът преди нанасянето трябва да се разтвори във водата до консистенция на гъст крем и след това се нанася върху драскотините.

След нанасяне на сместа стъклото се полира чрез бормашина с филцови дискове. Измива се с вода и почистващ препарат, изплаква се с чиста вода и се изсушава. Този метод ви позволява да премахнете почти всички драскотини, с изключение на много дълбоките – за които е най-добре да потърсите помощта на специалисти в автосервиз.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес