Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се казва най-високият връх в Средна гора

22 септември 2024, 16:00 часа

България е страна с изключително разнообразен релеф и на сравнително малката ѝ територия се простират общо 37 планини. Най-високата планина е Рила, а най-ниската е Странджа. Сред популярните планини в страната са Пирин, Витоша, Стара планина, Родопите, Сакар и Средна гора. На 15-то място по височина се нарежда Средна гора – една планина, която често остава в сянката на по-високите си събратя, но крие множество природни и исторически богатства. Най-високият ѝ връх, Богдан, се издига на 1604 метра и се намира в северната част на Същинска Средна гора.

Разположение и особености на Средна гора

Средна гора се разпростира от Панчаревския пролом на река Искър и Софийското поле на запад до завоя на река Тунджа, северно от град Ямбол на изток. Планината е разделена на три части: Ихтиманска, Същинска и Сърнена Средна гора. Дължината ѝ е над 280 км, а ширината достига до 50 км, с обща площ от 5950 кв. км. Тя е силно разчленена и е свързана със Стара планина чрез четири планински прага - Гълъбец, Козница, Стражата и Межденик.

10-те най-високи върхове в света

Средна гора предлага разнообразие от маршрути и живописни гледки. Най-интересната част за туристите е Същинска Средна гора, където се намира връх Богдан.

Връх Богдан - най-високата точка на Средна гора

Връх Богдан е най-високата точка на Средна гора, разположен в северната част на Същинска Средна гора. Издига се на 1604 метра и е покрит с гъсти гори, което не позволява откриването на панорамни гледки от върха. Въпреки това, изкачването до върха предлага приятно преживяване с лесни и достъпни маршрути, които преминават през красиви местности, обградени от букови и дъбови гори.

Извън Рила и Пирин - кой е най-високият връх

Изкачването до връх Богдан е подходящо за почти всички туристи, включително и за тези без голям опит в планинарството. По маршрута можете да се насладите на разнообразни растителни и животински видове, като често срещани са сърните, дивите свине, вълците и лисиците. Върхът е заобиколен от букови гори, а в южното му подножие се намират скали, покрити с мъх и здравец, познати като Детелинова пещера.

Легендата за Богдан войвода

Връх Богдан носи името на легендарния хайдутин Богдан войвода, който предвожда хайдушка чета в началото на 15-ти век. Смята се, че той е един от най-старите хайдушки войводи, действащи в този период, и наследник на Радан войвода. Богдан войвода е закрилник на местното население и неговата смелост е възпята в народните песни и легенди от този край. Историите за неговите подвизи и защитата на родната земя придават допълнителна стойност на изкачването до върха, което може да бъде видяно и като пътешествие в историята.

Витоша или Родопи - коя планина е по-висока?

Маршрути към връх Богдан

1. Изходна точка - град Копривщица

Един от основните маршрути към връх Богдан започва недалеч от град Копривщица. Около 2,5 км преди града се намира отбивка, по която може да се поеме с кола. След около 5 км се достига до малка полянка, откъдето пеша се продължава в посока север по удобен планински път. Маршрутът е с дължина малко над 6 км и с денивелация от около 500 метра, които се изминават за около 2 часа. Пътеката е приятна и леко натоварваща, което я прави подходяща за семейни разходки.

2. Изходна точка - село Богдан

Друг популярен маршрут към връх Богдан тръгва от село Богдан в община Карлово. Пътят минава през хижа “Средногорец” и продължава през гориста местност. Маршрутът е по-дълъг и изисква около 5 часа пеша, като преминава през живописни гори и пресича няколко малки планински рекички. Последният участък на изкачването е по-интензивен, но усилието е напълно оправдано от красотата на околностите.

Средна гора, макар и не най-високата планина в България, впечатлява с уникалната си природа и богатата си история. Връх Богдан, като най-високата ѝ точка, предлага прекрасно бягство сред природата и възможност за приятно и ненатоварващо изкачване. Пътуването до този връх е не само физическо предизвикателство, но и пътешествие в историята на българските хайдути. Независимо дали ще тръгнете от Копривщица или от село Богдан, изкачването на връх Богдан е преживяване, което ще ви запознае с красотата и богатството на Средна гора.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес