Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как пасивното пушене влияе на здравето на децата

12 септември 2024, 07:00 часа

Невъзможно е пасивното пушене да бъде безопасно за децата, въпреки че изпаренията вредят по-малко от цигарите.
 
Как димът навлиза в белите дробове на пасивния пушач

Най-концентрираният и опасен тютюнев дим се нарича първичен дим - това е димът, който пушачите вдишват и от който страдат. Пасивните пушачи се сблъскват с вторичния дим и той има два потока: малък страничен поток от края на запалената цигара, а основният поток е това, което пушачът издишва след като направи една дръпка.

Съществува и понятието „третичен дим“: така се наричат замърсителите, които се отлагат в помещенията. С течение на времето те се натрупват върху твърди повърхности - подове, стени, плотове - и могат да се впият в повечето меки повърхности - дрехи, тапицерии на мебели, завеси, спално бельо и килими. В резултат на това детето, което се учи да пълзи, докосва различни повърхности и предмети и след това докосва лицето си или облизва ръцете си, е изложено на риск.

Още: Великобритания може да наложи по-строги забрани за пушене на открито

Каква е вредата от пасивното пушене за здравето на децата

Пушачите може да не искат да излагат на риск здравето на другите. Но тютюневият дим съдържа 250 токсични химикали, включително 69 известни канцерогени. И дори краткотрайното излагане на тези вещества за непушач, особено за дете, може да бъде вредно.

Бебетата, които са изложени на вторичен тютюнев дим след раждането, са по-склонни да умрат от синдрома на внезапната детска смърт (СВДС). Тези рискове се увеличават още повече, ако майката е пушила по време на бременността.

Децата, чиито родители пушат около тях, са по-склонни да имат инфекции на ушите и дихателните пътища, бронхит и пневмония, както и кариеси. Те кашлят и хриптят повече, когато се разболеят, което затруднява преодоляването на настинките. Дори тези, които не се разболяват, могат да изпитват неприятни симптоми като запушване на носа, главоболие, възпалено гърло, дразнене на очите и хрипове.

Още: Цигари и кръвно налягане – ето каква лоша услуга ни правят те

Пасивното тютюнопушене може да влоши състоянието на детето с астма. В този случай пристъпите на заболяването се появяват по-често и са по-тежки, отколкото при деца, които не са изложени на тютюнев дим. А понякога обострянето е толкова тежко, че може да бъде животозастрашаващо.

Пасивните пушачи страдат от едни и същи здравословни проблеми независимо от възрастта си. В дългосрочен план те са изложени на риск от преживяване:

- увреждания на развитието и рак на белия дроб;
- сърдечни заболявания;
- инсулт;
- загуба на слуха;
- крехки кости;
- катаракта.

Децата, чиито родители пушат в тяхно присъствие, са по-склонни сами да започнат да пушат.

Още: Само по лекарско предписание: Австралия въвежда „водещи в света“ мерки срещу вейповете

Каква е разликата между въздействието на дима от обикновените цигари и дима от машините за вейпинг?

Учени от Англия решават да разберат това. Те сравняват концентрацията на никотин в кръвта на деца на възраст от 3 до 11 години, чиито родители са пушили цигари, или са пушили вейп машини, или изобщо не са пушили. В резултат на това авторите на изследването забелязали, че когато детето е било изложено на изпарения от вейп, а не на цигарен дим, в организма му е попаднало 83,6% по-малко никотин.

Това се дължи на два действащи механизма. Първият е, че изпаренията не създават странична струя. Изпаренията спират да се образуват веднага щом пушачът спре да натиска бутона на устройството или да прави дюзи.

Вторият важен момент е, че белите дробове на човека, който пуши вайп, абсорбират по-голямата част от никотина. В същото време самата пара съдържа много по-малко токсични вещества и канцерогени от тютюневия дим. А тези, които остават в издишаната пара, са в по-ниски концентрации.

Въпреки това вейпът също причинява осезаеми вреди на здравето: учените и лекарите смятат, че в никакъв случай не съществува безопасно ниво на пасивно пушене.

Как да предпазите детето си от пасивно пушене

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да се откажете от пушенето. Ако отказването от навика е трудно, има и по-малко драстични мерки за защита на здравето на детето ви.

Не пушете вкъщи

Димът от една цигара може да се задържи в стаята с часове. Вентилаторът, климатикът, освежителят за въздух или отвореният прозорец няма да решат проблема.

Дори и да се затворите в най-отдалечената стая с цигара, димът от нея може да се разпространи през вратите, пукнатините в стените, електрическите кабели, вентилационните системи и водопровода. Затова за безопасността на детето ви е най-добре да излезете да пушите навън.

Откажете се от цигарите в колата

Точно както в апартамента, димът остава в салона на автомобила за дълго време - и отворените прозорци няма да ви отърват от него. Освен това, когато автомобилът се движи, димът може да попадне в лицата на пътниците на задната седалка.

Ако пушите, сменете дрехите си

Когато пушите, третичният дим се утаява върху дрехите ви. Затова, преди да прегърнете детето си, трябва да се погрижите за хигиената: сменете дрехите си и измийте добре ръцете си със сапун и вода.

Не ходете с детето си на места, където хората пушат

Дори ако знаете, че там, където отивате днес, никой не е пушил. Химикалите от тютюневия дим могат да останат върху повърхностите в помещенията в продължение на месеци, което означава, че могат да попаднат върху кожата Ви и в тялото на детето Ви.

Почиствайте дома си по-често

С течение на времето вредните вещества от дима се натрупват върху повърхностите и трудно се отстраняват. Перете по-често дрехите, платовете и меките играчки и почиствайте килимите. За отстраняване на опасните частици могат да се използват киселинни разтвори като оцет. Но този вариант невинаги е практичен, тъй като може да навреди на повърхностите от естествен камък (гранит, мрамор, варовик, оникс, травертин) и фугите във фугите, както и да остави остра миризма.

В някои случаи, когато димът е особено силен, може да се наложи предприемането на драстични мерки: подмяна на матраците и тапицерията на мебелите, пребоядисване на тапетите, пребоядисване на стените (поне три слоя), подновяване на килимите, завесите и щорите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес