Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да успокоим стомаха на кучето?

29 май 2024, 10:44 часа
Реклама

Кучетата, отглеждани в дома като важен и пълноправен член на семейството, обикновено имат своя ветеринарен лекар, който се грижи адекватно за здравето им и подобни въпроси като как да успокоим стомаха на кучето се очаква да не стоят пред стопаните им.

Не всички четириноги имат този късмет обаче, не във всички населени места има наличен ветеринарен лекар, а и бедите често се случват през нощта или в празнични дни, когато собствениците не откриват към кого да се обърнат. Комбинацията от всички тези неблагоприятни факти или стечения на събитията често води стопаните в групи в социалните мрежи за грижа за здравето на домашните животни, където търсят съвет как да се справят с даден здравословен проблем или неразположение до възможността да заведат любимеца си на ветеринар.

Един от въпросите е как да успокоим стомаха на кучето. И това не е случайно – сериозен процент от кучетата не се колебаят да погълнат каквото е пред очите им, при което странни предмети, които далеч не са храна, попадат в корема им. Нещо повече – много кучета си хапват и открити боклуци на улицата, ако се разхождат без намордник и повод – факт, пораждащ риск да изядат отрова или да се разболеят от изядена развалена храна.

Дори на най-съвестните, обичливи и отговорни стопани се случва кучето им да хапне развалена храна от улицата и да се окаже с проблемен стомах, което не е приятно като се има предвид, че животинчето си върши биологичните нужди вън и появата на разстройство означава тичане на стопанина за разходка многократно на ден.

Как да си изберем най-доброто куче?

Разстройството и повръщането са и симптом на редица инфекциозни заболявания, включително на смъртоносната за кучетата гана, което плаши още повече стопаните, забелязали проблем със стомаха на любимеца си. Не бързайте да се тревожите обаче, запазете спокойствие. Възможни причини за разстроения стомах на кучето са и съвсем безобидни състояния като гастроентеритът – възпаление на стомаха или чревния трак, характеризиращо се с преходни симптоми, продължаващи само ден-два. Опитайте се да помогнете на любимото си куче с тези съвети на разстроен стомах, които да закърпят положението до часа за ветеринар.

Как да успокоим стомаха на кучето лесно и бързо?

-          Знаете ли че оризовата вода е ефективна и при разстройство при кучето, а не само при хората? Тя е напълно безвредна, може да я използвате независимо какво е причинило разстройството.

-          Ако се съмнявате за отрова, не чакайте и секунда и търсете помощ незабавна.

-          Има хранителни добавки, разработени специално за разстроен стомах при кучета, както и човешки ампули с лекарство против повръщане, които се купуват от хуманната аптека. Добре е да имате зареден за спешни случаи шкаф с основни лекарства за кучето така, както имате за хората.

-          Специалистите препоръчват животинчето да се остави без храна и вода поне за ден, след което да се захрани с лека храна.

От коя порода е най-мързеливото куче

-          Някои причини за стомашно разстройство при кучета могат да бъдат спешни случаи, особено ако има кръв в повръщаното или изпражненията, т.е. кръвоизливи. Тези случаи не са за съвети тук и изискват незабавно посещение при ветеринарен лекар.

-          Паразити, стрес, бактериални инфекции, хранителна алергия, инсулт и дори нова храна могат да причинят разстроения стомах. Някои са преходни и не изискват дори лечение, тъй като ще отминат сами, други са животозастрашаващи. Точно поради тази причина, ако домашните лекове не подействат или виждате, че състоянието е много тежко, не губете време, а търсете ветеринар.

Как да разпознаете стомашните проблеми?

Сред симптомите, по които се познава, че кучето има проблем със стомашния тракт, са:

  •           прекомерно слюноотделяне,
  •           тракане на зъби,
  •           мляскане, непрекъснато облизване,
  •           повръщане,
  •           диария,
  •           оригване, отделяне на газове,
  •           отказ от храна или загуба на апетит и др.

Статията има само информативен характер и не замества консултация с ветеринарен лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес