Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да махнем стикер от стъклото на колата?

10 юни 2024, 13:44 часа

Стикерите на автомобилните стъкла днес са доста често срещано явление. Понякога те се отстраняват лесно и без следа. Случва се обаче след нанасянето им върху стъклото да остане лепилен слой. Ето някои варианти за решаване на този проблем.

1. Използване на сапунен разтвор

Смесвате гореща вода и сапун. Избърсвате стъклото с получения разтвор и изчаквате 20-30 минути. През това време стикерът ще се намокри добре и може да се откъсне на ръка без никакви инструменти (в краен случай с тъп нож). Ако желаният резултат не се постигне за половин час, увеличете количеството течност и сапун. За да се избавите от следите на лепилото след отстраняване на стикера, нанесете разтвора отново върху проблемната зона на стъклото на автомобила.

Махат стикерите за „Гражданска отговорност“

2. Нагряване

Със сешоар

Взимаме обикновен сешоар и обдухваме стикера с възможно най-високата температура за 1-2 минути. В резултат на това лепилото трябва да загуби обичайната си форма, което ще улесни процеса на отстраняване на хартията.

Слънчеви лъчи

Можете също така да паркирате колата за няколко часа, че слънчевата светлина да пада върху стъклото със стикера. Това ще доведе до разтопяване на лепилния слой. След това стикерът може лесно да се отдели от стъклото на автомобила. В този случай трябва да действате бързо, така че лепилото да няма време да се втвърди отново.

Топла вода

Така ще се омекоти стикера. След нагряването на стъклото по този начин залепената хартия не трябва да се отстранява с ръка, тъй като има опасност от изгаряне. Може да използвате тъп нож или острие.

Продължете с повишено внимание, тъй като прекомерният натиск върху стъклото може да го повреди.

3. Използване на пастообразна смес

Вземате сода за хляб и масло (например растително масло). Смесвате ги в равни части до получаване на хомогенна маса (плътността ще бъде като на паста за зъби). Нанасяте тази пастообразна маса върху стикера, в резултат той трябва да омекне. Това ще ви позволи да го премахнете с ръце или гъба.

4. Използване на разтвор със сода бикарбонат

Смесвате преварена вода (топла или леко гореща) с малко количество сода за хляб. Полученият разтвор трябва да улесни премахването на стикера от стъклото на автомобила.

Ако използвате гъба, нанесете сместа върху областта на стъклото със стикера. Изчаквате известно време хартията да се намокри и след това я отстранявате. След това използвайте сапунен разтвор (или само вода), за да отмиете останалата сода. Само не прекалявайте! По-добре е след това да добавите няколко супени лъжици от веществото, ако е необходимо.

Как лесно да отстраним лепенки с подръчни материали?

5. Спирт

Изсипете малко етилов спирт върху парче плат (за предпочитане немного груб). Не е необходимо да използвате много от това вещество, по-добре е да намокрите кърпата няколко пъти, без да я оставяте да изсъхне.

Спиртът може да премахне не само стикера, но и следите от лепило. В същото време той изсъхва доста бързо, така че не е необходимо измиване със сапунена вода. Ако искате да се отървете от миризмата, можете да използвате перилен препарат.

6. Използване на химикали

Такива средства са по същество разтворител. Обикновено се препоръчва да се използват на открито и далеч от пламъци. Ако използвате такива препарати, трябва да носите ръкавици и маска.

Забележка! Ако имате тъмна кола и стикерът е бил залепен не върху стъклото, а върху корпуса и то преди много време, тогава след премахването на негово място ще остане отчетлив контур - боята на колата около стикера е избеляла, но под самия него не е. Има два варианта: купете стикер за колата на същото място или оставете всичко както е - след известно време неизбледнялото петно ​​ще бъде в същия нюанс както останалата част от боята на колата.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес