Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-бързо да се отървем от запушен нос?

14 октомври 2024, 08:08 часа

Един от най-добрите естествени начини за отпушване на носа е промиването му с 0,9% физиологичен разтвор. За целта се използва специално устройство, което може да се купи в аптека; също може да се приложи и спринцовка без игла.

Д-р Кларис Безера обяснява тук какви са начините за разрешаване на този проблем.

Най-ефективната техника за прочистване на носа се състои в инжектиране на физиологичен серум в ноздрата. След това серумът се оставя да оттече през другата ноздра и храчките се прочистват – така се облекчават болките и дискомфортът намалява.

Още: Защо носът се запушва сутрин?

Въпросната техниката за промиване на носа с физиологичен серум е отлична за елиминиране на секрети от горните дихателни пътища в случай на боледуване от грип. Но това също така е много добър и ефикасен начин за поддържане на носа чист. По принцип този похват е твърде полезен и за страдащите от респираторни алергии, ринит или синузит.

За да промиете носа си с физиологичен серум, трябва да изпълните следните стъпки.

1. Напълнете спринцовката с приблизително 5 до 10 mL аптечен физиологичен разтвор или домашно приготвен такъв разтвор на натриев бикарбонат.

2. По време на процедурата трябва да отворите устата си и също да дишате през нея.

Още: Поставете ТОВА до леглото си вечер - ще си благодарите на сутринта

3. Наклонете напред тялото си, а главата леко настрани.

4. Поставете спринцовката на входа на едната ноздра и натиснете, докато серумът излезе от другата ноздра. Ако е необходимо, внимателно коригирайте позицията на главата.

Препоръчва се всяка ноздра да се почиства от 3 до 4 пъти в зависимост от нуждата. Освен това, може да напълните спринцовката с повече серум, тъй като той ще бъде елиминиран през другата ноздра.

За да завършите промиването на носа, трябва да издухате енергично носа си след процедурата, за да премахнете възможно най-много секрет. Ако ви е трудно да изпълните тази процедура изправени, може да опитате в легнало положение.

Още: Как да се справим сами със запушения нос?

Като алтернатива на използването на спринцовка и физиологичен разтвор, промиването на носа може да се извърши с малко устройство, предназначено точно за тази цел, наречено „назален иригатор“ - то може да се купи в аптеките.

Други съвети за отпушване на носа включват следните действия.

Използвайте овлажнител или изпарител във всяка стая на жилището.

Пийте около 1,5 до 2 литра вода на ден, тъй като водата помага за разреждането на слузта.

Поставете допълнителна възглавница под дюшека (матрака), за да държите главата си повдигната и да улесните дишането.

Слагайте топли компреси върху лицето, за да облекчите дискомфорта и да разтворите синусите.

Освен това, може също да пиете топли чайове с деконгестантни (съдозатягащи) свойства, като чай от джинджифил с чесън; може и ментов чай, за да помогнете за естественото отпушване на носа.

Фабрични лекарства за отпушване на носа трябва да се използват само с медицински съвет и предписание.

Вдишвайте евкалиптова пара

Вдишването на изпарения от евкалипт е много добро средство за отпушването на носа и не провокира дискомфорт; може да се прилага и при деца над 12 години. Водната пара флуидизира (втечнява) секретите, а евкалиптът е деконгестант и спомага за отпушването на носа. За инхалирането просто разтваряте 3 капки етерично евкалиптово масло в 500 мл вряла вода и вдишвате изпаренията 5 минути; поставете кърпа върху главата, за да задържа парата.

Овлажнявайте околната среда

Овлажняването на интериора е добър вариант, който облекчава дискомфорта и улеснява отстраняването на секрети, причинени от излишна слуз. За да овлажните въздуха в жилището, просто слагате легени или кофи с гореща вода в стаите, или вземате душ с гореща вода; най-лесно е да включите електрически овлажнител за въздуха.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес