Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да сте по-дълго време бодри зад волана при продължително шофиране

14 август 2021, 06:25 часа

При пътуване на дълги разстояния шофьорът е изправен пред опасности, някои от които са свързани с най-обикновена умора. Точно умората е причина за едни от най-жестоките и фатални пътни инциденти в цял свят. Експертите са посочили няколко прости съвета, които ще ви помогнат да спестите енергия и да забавите времето, когато трябва да си вземете почивка.

Удобен график

Направете график предварително, като вземете предвид характеристиките на собственото си тяло - има „сови“ и „чучулиги“, като всеки от тях се чувства комфортно по различно време на деня. В същото време, независимо в коя категория се класирате, трябва да се наспите добре преди дългото пътуване. Също така, не забравяйте, че се чувстваме по-бодри през деня - именно за този период трябва да се планира максималната част от маршрута.

Правилна почивка

За да получите заряд от енергия, достатъчно е да подремнете за 15-30 минути. Можете да направите това правилно като свалите облегалката на седалка, спирайки някъде отстрани на пътя (като вземете предвид правилата за движение и мерките за сигурност). По време на спирането за почивка можете също да се измиете със студена вода и да направите малко упражнения.

Храна

За закуска можете да хапнете обилно, но на пътя дори леко преяждане заплашва със сънливост, предупреждават  експертите. Затова е по-добре да упражнявате умереност в храненията си и да похапвате малко.

Самоконтрол

Автопилоти в съвременните превозни средства поемат част от работата. Така че, адаптивният круиз контрол поддържа скорост и безопасно разстояние, други системи ще ви помогнат да не застъпвате лентата си и да не сменяте платната, ако в сляпата зона има друга кола. В някои случаи те могат значително да помогнат, но в същото време има изкушение да се разчита изцяло на тях, което в никакъв случай не трябва да се прави.

Подлежаща на обслужване кола

Различни проблеми, свързани с неизправности на машината, дразнят и преждевременно изчерпват ресурсите на организма. Трябва да слушате постоянно, да се притеснявате, да се уморявате от жегата, когато климатикът не работи. Ето защо, преди дълго пътуване, трябва да проверите изправността на всички части на автомобила - това ще ви спести време и нерви и ще направи пътя ви значително по-безопасен.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес