Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спим в жегата без климатик?

07 юли 2021, 11:15 часа
Реклама

Липсата на климатик в жегата, особено ако температурата в спалнята е над 26 градуса, често провокира проблеми със съня. 

Но в случая има начин да си помогнете и да не се лишавате от пълноценен сън, въпреки жегата. Ето какво трябва да направите:

Лека вечеря - последното ви ядене трябва да включва по-лесна за смилане храна. Леката вечеря с ниско съдържание на мазнини без люти подправки е чудесен вариант. Зеленчуци и риба са най-добрата алтернатива. 

Алкохол - не прекалявайте с него! Пийте само вода или студен чай. Алкохолът повишава кръвното налягане и телесната температура.

Топъл душ - студената вода дисбалансира терморегулацията на тялото. Дори и да не вярвате топлият душ ви помага да се охладите. При къпане със студен душ тялото реагира на по-ниската температурата и започва да се затопля. Топъл душ преди лягане е най-добрият начин да си осигурите спокоен сън дори в жегата.

Никога не правете това с климатика, съсипвате здравето си

Не подсушавайте кожата си с хавлия - след къпане просто оставете кожата си да изсъхне без да използвате хавлия или халат. Мокрото тяло се охлажда по-добре.

Хладна пижама - изберете леки дрехи за сън или спете без пижама.

Завийте се с чаршаф - в горещините използвайте чаршаф вместо одеяло. Спалното бельо трябва да бъде направено от естествени материали като памук или лен.

Ето защо НЯМАМ климатик вкъщи! Не, защото не мога да си го позволя!

Проветрете спалнята - за да намалите температурата в спалнята, проветрете я добре през нощта, а през деня спуснете завесите или щорите. Температура на въздуха навън е най-ниска рано сутринта - в периода от четири до шест.

Изключете електрическите уреди в спалнята - лампите, телевизорите, компютрите и радиостанциите излъчват топлина и повишават температурата в стаята.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес