Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си помогнете, ако имате главоболие заради времето?

28 септември 2024, 17:30 часа

Есенните промени във времето, включително космическите, провокиращи магнитни бури, оказват силно влияние върху здравето. Ето как да се справите с метеочувствителността и да си помогнете, ако имате главоболие заради времето.

Когато небето стане облачно, налягането спадне и дъждът увеличи влажността, не само настроението ви, но и вашето благосъстояние се влошава. Лекарите признават, че метеочувствителността не е измислица на тревожни хипохондрици, тя е истинска болест, дължаща се на климатичните условия, особено при хора с вегетативни нарушения.

 

Още: 5-те най-добри начина да се отървете бързо от главоболието

Страдат хората със заседнала работа

Есенните промени във времето са свързани с чести циклони, по време на които атмосферното налягане пада. При такова време може да се повиши вътречерепното налягане. Появяват се внезапни главоболия, тежест в главата и усещане за натиск върху челото и очите. Хората, които някога са претърпели нараняване на главата или шията или седят много през деня, може да се почувстват особено зле, до точката на повръщане.

Повишеното вътречерепно налягане причинява и състояние, наречено ваготония: слабост, сънливост, втрисане, замайване, тежест в главата и невъзможност за концентрация.

 

Още: Естествени средства за справяне с есенното главоболие

Как да си помогнете с остро главоболие "от времето"

·       Направете разтвор с електролити, които се приемат за предотвратяване на дехидратация - това ще попълни запасите от вода и сол. Трябва да го пиете топъл и - което е важно - на малки глътки.

·       Горещо черно кафе. Активира венозния и жлъчния отток.

·       Студен компрес на челото ще намали локалния оток.

Още: Тези храни предизвикват мигрена

·       Горещата вана за крака рефлекторно ще подобри притока на кръв от главата и ще помогне за облекчаване на стреса и напрежението.

·       Гореща кърпа върху врата и раменете ще отпусне мускулите на областта на шийката на матката и ще подобри венозния отток.

 

Три начина да спрете да бъдете зависими от времето

·       Редовни кардио тренировки. Стимулират микроциркулацията и лимфния дренаж. Важно е да се потите – това е знак, че тренировката работи.

·       Лечение на повишен ICP под наблюдението на специалист.

·       Контрастният душ сутрин с редуване на топла, гореща и хладка вода е тренировка за кръвоносните съдове. Започнете с малко и постепенно увеличавайте температурната разлика.

 

Първо трябва да пуснете топла вода, след това приятно гореща и след това да преминете към приятно студена. Препоръчително е да изплакнете главата отгоре надолу, а тялото отдолу нагоре. Тази посока на водата подпомага движението на лимфата и кръвта, тъй като изтичането на кръвта и лимфата от главата върви отгоре надолу, а от останалата част на тялото - отдолу нагоре. Повторете цикъла "топла - гореща - студена вода" един до пет пъти. Съотношението на времето на излагане на топла и студена вода трябва да бъде приблизително 3 към 1. Важно е да запомните, че има противопоказания за контрастен душ - например холелитиаза и уролитиаза, остро възпаление, церебрална атеросклероза, отворени рани, хипертония с кризи и сърдечно-съдови заболявания

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес