Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим перфектно турско кафе у дома?

26 юли 2022, 16:29 часа

Различните начини за приготвяне на кафе разкриват вкуса на напитката по различен начин. Освен това вкусът на напитката се влияе например от приборите, които използвате за приготвянето й и избраните кафени зърна.

Реклама

Класическо турско кафе

Ако искате да приготвите вкусно турско кафе, тогава медните съдове са идеални. Медта има висока топлопроводимост, което осигурява по-равномерно нагряване на турците. Това се улеснява и от неговата форма - разширена отдолу, стеснена отгоре. Вътрешността на медното джезве трябва да бъде покрита с калай, тъй като медта има склонност да се окислява при нагряване, което е вредно за здравето.

Керамично джезве също ще свърши работа, но имайте предвид, че ще отнеме много време да изстине дори след сваляне от котлона. Тоест, ако не направите това преди появата на пяна, рискувате да преварите кафето - ще има изгорял нюанс на вкус и послевкус. Затова си струва да извадите керамичната джезве от пясъка малко по-рано от медната, преди появата на пяна.

Кое кафе е по-силно - нес или еспресо?

Ако харесвате глинено джезве, тогава то може безопасно да се използва и за приготвяне на класическо ориенталско кафе. Предимствата му са добра топлопроводимост и по-ниска цена от медта. Между другото, той изстива толкова дълго, колкото керамичното джезве, така че също трябва да се отстрани от пясъка, преди да се появи пяна. Когато избирате глинена джезве, имайте предвид: отвътре тя трябва да бъде покрита с глазура, в противен случай с течение на времето, когато се използва, съдовете ще абсорбират кафеени масла и ще придадат на напитката неприятна горчивина.

Не вземайте алуминиево джезве, тъй като то се нагрява по-бързо от останалите. Поради това частиците смляно кафе, които лежат на дъното на съда, ще изгорят. В резултат напитката ще бъде неприятно горчива, а ако джезвата е некачествена, тогава ще има и вкус на метал. Обемът на джезвето зависи от това колко ml от готовата напитка пиете. Тоест, ако пиете 250 мл кафе наведнъж, то и обемът на джезвето трябва да е същият.

Три чаши кафе на ден ще ви гарантират...

Приготвяне на кафе в джезве

За да приготвите перфектното турско кафе, трябва да запомните няколко важни неща:

За 1 g кафе вземете 10 ml вода. Това не е строго и бързо правило за приготвяне на кафе, но е достатъчно добра пропорция, за да подчертае вкуса на напитката. Ако обичате по-силно, тогава можете да увеличите количеството кафе, ако е "по-рядко" - добавете малко повече вода.  Времето за приготвяне на напитката зависи от това какво джезве сте взели. За да направите турско кафе, е необходимо да вземете вода с температура +20 ° C - тоест стайна температура - до +60 °C. За готвене на пясък можете да вземете минималната температура, на газ - максималната от посочените.

Турското кафе ще бъде оценено от тези, които обичат да усещат нюанси на сливи и горски плодове в тази напитка, лека стипчивост и в същото време сила, плътност и богатство на вкуса. Ако тепърва се запознавате със света на кафето и разнообразието от вкусове, то първо опитайте турското кафе. Освен това при първото  опитване на турско кафе не трябва да добавяте нищо като подсладител към него. Така бързо ще се научите да различавате нюансите на вкуса и послевкуса на зърна от различни страни.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес