Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се държим с хора, които ни обиждат?

24 март 2022, 12:30 часа

Има определени категории хора, които постоянно си намират причини да обиждат другите. Ето някои от тях.

1. Несигурни. Комплексираните хора, които искат да се издигнат над другите, често упражняват психологически тормоз. Така маскират личните си комплекси, утвърждават се в собствените си очи и се опитват да понижават самочувствието на събеседника.

2. Неуравновесени. Тази група хора се отличава с невероятна способност да намира причина за обиди във всяка спорна ситуация. Агресивни по природа, те дори не допускат мисълта, че е възможно деликатно обяснение на проблема. За тях е много по-лесно да обиждат, отколкото да се опитват да аргументират своята гледна точка.

3. Незрели. Тази категория в по-голямата си част включва неграмотни и лошо възпитани тийнейджъри. Но в някои случаи тя се попълва от възрастни, които отказват да растат и да се развиват. Речникът им е толкова беден, че обидата остава най-лесният начин да се отговори на действията на другите.

4. Неудачници. Чувствайки се слаби и уязвими, те изливат своя гняв и агресия върху абсолютно невинни хора, без да се замислят, че всички тези емоции произтичат от недоволството от собствения им живот.

5. Страдалци. Независимо как върви животът им, тези хора винаги ще намерят за какво да се оплакват. Те могат да бъдат разстроени от най-дребните, незначителни неприятности. Изчерпвайки енергийния си заряд, страдащите изпитват нужда от „презареждане“. Те знаят как внимателно да маскират агресията и реагират на събеседниците си не просто с нецензурни думи, а с изтънчени обиди, които оставят незаличима следа.

Как да реагираме на обидите? За съжаление повечето хора смятат, че игнорирането на насилника е най-добрият отговор. На практика обаче този похват има отрицателна тенденция: чувствайки безнаказаност, агресорът продължава да унижава другите. За да не се превърнете в „боксова круша“, трябва правилно да реагирате на негативното, като вземете предвид спецификата на конкретна ситуация, както и личните взаимоотношения с вредителя. Психолозите са разработили насоки, обясняващи как да реагирате на обиди от различни хора.

1. Ако агресорът е шеф или колега, не можете да се преструвате, че нищо не се е случило. За да прекратите конфликта, трябва да помолите служителя да спазва субординацията, да му напомните за работната етика и да го помолите да не преминава нейните граници. В краен случай му припомнете, че за обида може да се отиде под съд. Това обикновено респектира наглеца.

2. Обидите често идват от роднини. На нападките от представители на семейния кръг е необходимо да се реагира много спокойно. При възможност, намалете общуването си, ако нарушителят е далечен роднина. Когато обидата е дошла от близък роднини - родител, съпруг или дете, важно е да разрешите ситуацията заедно, да обясните на нарушителя, че думите му ви нараняват много и намерете компромис, който устройва и двете страни.

3. Обидите от близки приятели трябва да се посрещнат с особено внимание. Преди всичко е важно да разберете какво точно е искал да постигне агресорът и да му обясните, че с обиди няма да постигне желания резултат - а, напротив, може въобще да унищожи приятелството.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес