Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че сте станали жертва на умел манипулатор?

25 юли 2024, 21:12 часа

Манипулацията е опит да се повлияе на друг човек, без да се използва физическа сила, да се овладее изцяло или частично психиката му, да се контролират емоционалната му сфера, мислите и поведението му единствено за собствените ви цели.

Как да разберете, че сте станали жертва на умел манипулатор и кукловод?

По правило първото нещо, което ще почувствате, е необяснима тежест, опустошение след общуването и желание да се скриете. И това е така, когато тялото не лъже. То ви казва, че ще бъдете притиснати и използвани.

И винаги ще има вина. Може да осъзнавате, че не сте виновни за нищо, но вече сте въвлечени в този вихър, създаден от манипулатора.

Осъзнавате, че сте се отдалечили от обичайния кръг на общуване и отдавна не сте правили нещо, което наистина ви доставя удоволствие.

Предават ви какво се говори за вас зад гърба ви. Често тези коментари убиват всякакво желание да общувате, да бъдете в компанията на общи приятели. Целта на манипулатора обикновено е да ви откъсне от кръга ви от познати, буквално да ви окове във вериги и да ви обезличи.

7 психологически трика за манипулиране на манипулатори

8 признака, че сте се превърнали в марионетка на манипулатор

-    Правила и споразумения само за вас. Трябва да му простите студенината, изневерите и аферите, защото „работите много/време за детето“. Веднага щом се втурнете да поправяте проблема и да го решавате конструктивно, ще се окаже, че дори това не е достатъчно. Списъкът с оплаквания и причини за удряне на главата е безкраен;

-    Животът ви с манипулатора ще бъде постоянно съревнование. Болни сте и се нуждаете от грижи? Той също ще се оплаква, че не се чувства добре. Започнали сте да рисувате? Той ще каже, че в пети клас е рисувал по-добре и веднага ще нарисува върху вашето платно. Манипулаторът не може да понася конкуренция в нищо.

-    Манипулаторът трудно приема превратностите на съдбата. Че мама е забравила да изпече торта за рождения му ден, че един колега го е предал, а той го смята за приятел, че сестра му обича повече родителите му. Всичко това е вариант на нормата, когато е казано по същество и без постоянно страдание.

-    Ти си най-лошият човек и ти си причината за всички проблеми. Ако не бяхте будували половин нощ, той нямаше да закъснее. Ако му бяхте напомнили да си вземе обяда, нямаше да яде в столовата на работа и да се натрови. Манипулаторът буквално ви натъпква с вина.

Фразите, които издават, че някой човек е манипулатор

-    Вие сте най-лошият човек на света и сте причината за всички неприятности. Ако не бяхте спали половин нощ, той нямаше да закъснее. Ако му бяхте напомнили да си вземе обяда, той нямаше да яде в столовата на работа и да се натрови. Манипулаторът буквално ви храни с чувство за вина.

-    Всяка караница завършва с бойкот и игнориране. Тези мълчания в продължение на седмици не са нищо друго освен безпочвено налагане на неговото мнение и емоционално насилие. Всеки нормален човек се чувства неудобно, когато партньорът изведнъж стане ням.

Най-добрата борба срещу всяка манипулация е да не забравяте себе си: подредете приоритетите си, не позволявайте да ви наранят, не позволявайте да ви наложат вина, уважавайте себе си и мнението си. А най-важната противоотрова е стабилната самооценка и осъзнаването на личните ви изисквания и граници, които не сте готови да преместите по волята на другия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес