Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазите кожата си от вредните UV лъчи?

01 юни 2022, 18:43 часа

Можете да защитите кожата си без вреда за здравето не само с помощта на купена от магазина козметика, но и с домашно приготвени кремове.

Реклама

Не всяко слънце е добро

От детството ни казваха, че по-честото излагане на слънце е полезно за здравето. Така се провокира производството на изключително здравословния витамин D и ендорфини. Ако обаче не знаете мярката и се разхождате на открито слънце или се печете на плажа от сутрин до вечер, тогава ефектът ще бъде точно обратен.

Съвременните лекари и учени са установили, че по време на дълги разходки в средата на деня през лятото ревматоидният артрит се влошава, клетките на херпесния вирус се размножават бързо, имунитетът отслабва, може да се появи и възпаление на очната леща. Създават се идеални условия за развитие на онкологични заболявания. На първо място рак на кожата.

Кожата първа страда от неразумно човешко поведение: повърхността на тялото се зачервява, потъмнява и получава тежки изгаряния.

5 причини да не използвате слънцезащитния продукт, останал от предишното лято

Как да предотвратим слънчево изгаряне?

Съвременната индустрия и фармация са измислили много ефективни слънцезащитни продукти - кремове, гелове, пудри и т. н. Но дори и те не могат да дадат 100% гаранция, че един тен ще бъде само от полза за тялото.

Оказва се, че комерсиално произвежданите слънцезащитни продукти често създават фалшивото убеждение, че с тях няма страшни болести. В резултат на това човек, намазвайки щедро кожата с крем, забравя за предпазните мерки и прекарва повече време на слънце, отколкото лекарите препоръчват. В резултат на това той получава същото тежко изгаряне.

Освен това дори под защитата на крема, в кожата ни протичат фотохимични реакции, които допринасят за появата на свободни радикали.

Най-добрата алтернатива на кремовете, купени от магазина

Ако не искате да използвате купени средства за защита от радиация, препоръчваме ви сами да приготвите средство с мощен състав. Това ще изисква използването на прости вещества, които лесно се намират в аптека или магазин.

Няколко полезни съвета как да изберете най-добрата слънцезащита, за красив и здравословен тен

Съставки:

  • 2 супени лъжици масло от шеа;
  • 2 супени лъжици кокосово масло;
  • 1 ч. л. цинков оксид.

Можете също така да добавите няколко капки от любимото си етерично масло към крема.

Начин на приготвяне на крема :

  • Смесете всички съставки с изключение на цинковия оксид в стъклен буркан.
  • Разтопете състава на парна баня. В същото време се уверете, че котлонът не е твърде силен. Колкото по-бавно се приготвя слънцезащитният крем, толкова по-полезен ще бъде.
  • Добавете цинков оксид към състава и разбъркайте добре с пластмасова лъжица.
  • Спрете загряването и докато се охлажда (при стайна температура), разбъркайте още няколко пъти.
  • Изсипете в съд за съхранение и охладете.

Преди да отидете на плаж сложете малко крем в малък съд (буркан или кутийка) и не забравяйте да мажете кожата си с него на всеки 2 часа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес