Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да познаем къде точно растат трюфелите?

22 октомври 2023, 13:37 часа

Познати от далечни времена, използвани като афродизиак, анатемосвани, забранявани, обожествявани, търгувани, превърнали се в разменна монета за власт и в част от кулинарните изкушения, които се приготвяли на великите особи в замъците по времето на Ренесанса, трюфелите – тези изключителни гъби, растящи под земята, имат богата, дълга и шарена история, която ги сочи и като царствена вкусотия и като храна табу.

Днес определено трюфелите нямат славата на греховна храна, заради действието им като афродизиак, и се използват в съвременната кухня като специалитет, гурме наслада и в кулинарните шедьоври на по-добрите и скъпи ресторанти, но може да ги хапнете и в селски къщи в родината им.

Как се съхранява трюфел, за да запази свежестта си най-дълго?

Трюфелите са не само ценни и вкусни, търсени и търгувани на висока цена, което прави откриването им цел на мнозина, но и редки и трудни за намиране, тъй като се намират под земята и не са видими, без да разровите на около 30 см. дълбочина. Това прави въпроса как да познаем къде точно растат трюфелите от първостепенно значение за откриването на ценните гъби от берачите им.

Имайте предвид обаче, че въпреки че има бял трюфел с тегло от килограм и половина, продаден за 150 000 евро в Макао, не всички трюфели са толкова ценни и по-скъпи от златото. Най-рядък, поради което и най-скъп, е именно белият трюфел, но дори най-евтините като черния летен трюфел с цена около 200 евро за килограм, помагат на берачите за закърпване на семейния бюджет и доходност, така че не е без значение как да познаем къде точно растат трюфелите, дори да не визираме най-скъпите от тях.

Как да познаем къде точно растат трюфелите?

Не е необходимо да се гадае, за целта има както правила и информация относно „навиците“ на тези гъби – какви гори и дървета предпочитат, каква почва, при какви условия се развиват, така и кучета, селектирани и обучени в помощ на хората, търсещ трюфели, способни да надушват и намират трюфелите.

Подобни кучета се обучават изрично да откриват трюфели, продават се в специални развъдници и са скъпи кучета, които обаче си струват цената, ако с тяхна помощ откривате системно трюфели. В случай, че нямате финансова възможност за закупуването или обучаването на куче да търси трюфели, може да се доверите на друга информация по въпроса как да познаем къде точно растат трюфелите.

Знаете ли къде има трюфели в България?

Къде да търсите трюфели, ако сте без куче, което да ви помогне и насочи?

  • Трюфелите са под земната повърхност и предпочитат корените и скътаните местенца под короните на някои видове дървета. По-вероятно е да намерите трюфели в корените на леска, габър, върба, топола, липа, дъб и череша.
  • Имайте предвид, че различните трюфели се срещат през различните сезони и съобразете търсенето с този факт. Различни са местообитанията на черния летен и на по-скъпия от него черен зимен трюфел, както е различно и мястото, на което може да се открие най-ценния трюфел – белият, за който са нужни специфични условия – определени климатични пояси, температури, влажност и др.
  • Трюфели може да откриете и в страната ни, като всъщност у нас се срещат 3 от общо 4-те вида, използвани в кулинарното изкуство, включително, но много рядко, се среща скъпият бял трюфел, на който може да попаднете край естествената ни северна граница – река Дунав.
  • За евентуалното наличие на трюфели може да ви ориентира и видът на почвата. Те избират добре дренирана неутрална или алкална почва и избягват да се развиват в останалите.
  • Ако сте се спрели на по-лесните за откриване и по-разпространени черни трюфели, имайте предвид, че те предпочитат корените на дъба, докато по-скъпите, редки и ценни бели трюфели традиционно се намират във варовикова почва около корените на дъбови, букови и лешникови дървета в умерения климат. Страни, в които белите трюфели са на особена почит и се срещат най-често, са Франция и Италия, където може да вкусите най-обикновен омлет, но с бели трюфели дори в някоя селска къщичка, без да е нужно да се отдавате на гурме туризъм и да търсите луксозни ресторанти, за да се насладите на вкуса на трюфелите.
  • По отношение на дълбочината, на която да търсите трюфелите – около 30 сантиметра са достатъчни, не е нужно да търсите по-дълбоко, но няма да ги откриете и на повърхността.

Ако сте решили да изпробвате късмета и уменията си и да спечелите чрез продажба на трюфели, най-добре е да го правите с помощта на куче. То ще улесни многократно вашата работа и ще помогне за откриването на заветните трюфели.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес