Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не хванем настинка от климатика през лятото?

25 юли 2024, 13:44 часа

Хората, които са се простудили под климатик, са сред най-честите летни посетители в кабинета на лекарите-пулмолози - това са пациенти с възпалителни заболявания, свързани с хипотермия, като хрема, болки в гърлото, болки в мускулите на врата.

Ето какво разказва д-р Кристина Воробьова. 

Най-честата причина за такива заболявания е излагането на тялото на резки температурни промени. Затова специалистите препоръчват разликата между температурата навън и на закрито да не надвишава 7 градуса. Например, ако навън е 30 градуса, нагласете климатика на 23 – това е напълно комфортна температура. И в никакъв случай не намалявайте стойността до 18-16 градуса. Това е истински студен шок за тялото! Появява се вазоспазъм. Кръвоснабдяването на лигавиците, които са основната бариера за проникване на инфекция, се влошава.

За по-плавен преход към комфортна температура можете да охладите въздуха не рязко, а постепенно - на етапи от по 2-4 градуса от температурата в помещението на всеки 20-30 минути.

Местоположение на климатика и посока на въздушния поток

За да бъде климатикът полезен, а не вреден, трябва да следите не само температурата на въздушния поток, излизащ от устройството, но и накъде е насочен. Хипотермията възниква в резултат на целенасочен поток от студен въздух, който удря конкретна част от тялото. По тази причина експертите препоръчват да настроите устройството така, че лопатките да са насочени към тавана или успоредно на пода и студеният въздух постепенно да се разпространява в цялата стая. Затова е голяма грешка климатикът да духа към място, където човек прекарва дълго време.

Климатик: Как да се охлаждаме правилно без риска за здравето?

Поддръжка на климатик

Грижата за вашия климатик е важна не толкова за самото устройство, колкото за здравето ви, защото във филтрите се натрупва прах и се размножават вредни микроорганизми. Резултатът е само илюзия за освежаваща струя въздух, излизащ от климатика – но, всъщност, ефектът е обратен. Затова, ако климатикът има обикновени мрежести филтри, те трябва да се почистват веднъж в месеца. Ето как да го направите.

1. Изключете захранването на устройството и отворете капака.

2. Отстранете филтрите. Ако не е ясно как да направите това, вижте инструкциите.

3. Изплакнете филтрите с обикновена течаща вода; ако мръсотията не се отдели, накиснете ги във вода и повторете процедурата малко по-късно.

4. Изсушава се естествено - без нагряване, и се връща на мястото му.

Ако вашият климатик има въглеродни филтри, те изискват редовна смяна.

Обновяване и овлажняване на въздуха

Въпреки освежаващия ефект на климатика, повечето модели нямат функцията да проветряват помещението, така че все пак е необходимо периодично да отваряте прозореца, за да влезе кислород и да излезе въглероден двуокис.

Също толкова важно е да се насити пространството с влага, защото климатиците неизбежно изсушават въздуха. А нивото на влажност под 40 процента води до изсушаване на лигавиците, които, както споменахме по-горе, ни предпазват от инфекции. Овлажнители и промивки на въздуха, често мокро почистване и стайни растения ще ви помогнат.

Климатик в стаята: 5 сериозни проблема, които може да предизвика

Какви характеристики да търсите при купуване на климатик?

Някои съвременни климатици са в състояние да се погрижат за здравето на собственика.

Дистанционно

Ако климатикът поддържа Wi-Fi, можете да зададете комфортна температура в стаята на път за вкъщи от работа, например, на същата минимална стойност, 10 минути преди пристигането си, за да не настинете.

Нощен режим

Не трябва да се бърка с тихия режим. През нощта климатикът понижава температурата, за да спите не на жега; но когато в стаята застуди към 4-5 ч. сутринта, той започва да затопля въздуха, така няма да изстинете.

Сензор, който определя местоположението на човек.

Климатик с тази опция разпознава къде се намира човекът и завърта лопатките, за да насочи въздушния поток в друга посока.

Внимание! Статията е само информативна. Не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес