Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да научите кучето си да ходи до тоалетна вкъщи

25 септември 2024, 07:45 часа

Струва си да обучавате кучето си да ходи до тоалетна вкъщи само ако нямате възможност да го извеждате редовно навън. И трябва да сте търпеливи, упорити и спокойни.

За да научите кученцето си да ходи в тоалетната, ще е необходимо време. Оптималната възраст за обучение е 4-5 месеца. Колкото по-голямо е кучето, толкова по-трудно ще бъде обучението.

Първо, купете тоалетна чиния с ниски страни. Напълнете я с вестници или пелени за еднократна употреба. Преди да заведете кученцето у дома, махнете килимите и мокетите от пода. Както и всичко друго, върху което кученцето може да се накачули.

Още: Топ 5 на най-умните породи кучета

Погледнете местата, които то избира, за да отиде до тоалетната. То прави това въз основа на инстинктите си. Те му подсказват къде точно да маркира територията си. Това може да са места в близост до вратата, балкона или прозореца.

„В началото може да има няколко тоалетни чинии. Когато кученцето си избере любимо място, запазете една кофа за боклук.“

Покрийте изцяло пода на стаята с вестници. След като кученцето избере място за тоалетна, намалете количеството на вестниците до минимум. Отначало сменяйте пелената или хартията по-рядко, тъй като миризмата ще помогне на кученцето да се ориентира и да намери тоалетната си.

Ако то избере уединено място, например банята, направете го лесно достъпно. Ако кученцето избере тоалетна на неподходящо за вас място, поставете там купички за вода и храна. Кучето няма да ходи до тоалетна там, където се храни.

Още: 7 хипоалергенни породи кучета, които са идеални за отглеждане в апартамент

Малки трикове, за да обучите кученцето си по-бързо да свикне да ходи до тоалетна

След като сте подготвили коритото за боклук, започнете да обучавате кученцето си.

Веднага щом кученцето ви потърси място, където да седне, го заведете до кошчето за боклук.

След като се нахрани и заспи, сложете го в неговата кофа за боклук. Изчакайте го да си свърши работата.

Още: Тези 11 неща са много неприятни за кучето ви – не му ги причинявайте

Ако то отиде до кофата, похвалете го. Наградете го, като му дадете лакомство и го погалите.

Ако направи локва на пода, намокрете я с пелена. След това сложете пелената в коритото за боклук и заведете нарушителя на това място.

Ако бебето не е намерило тоалетната и е извършило дейността си върху килима или пода, дайте му да разбере, че това е забранено. Пъхнете носа му в локвата и обяснете правилата си на висок глас. Заплашителният тон на гласа ще му помогне да разбере какво е направило погрешно.

Бъдете търпеливи и настойчиви по отношение на тези правила.

Още: Ако си вземете куче, ще живеете много по-дълго: Kак домашните любимци влияят на здравето ни

Специален спрей ще ви помогне да го приучите към кошчето за боклук. Напръскайте го върху пелена или вестник. Спреят ще примами кученцето със специфичната си миризма. Други спрейове, напротив, плашат бебето от определени места.

Хвалете кученцето си за всеки успешен опит да отиде до тоалетната. Много скоро това ще се превърне в навик.

Между другото

Кученцата обикновено ходят до тоалетна след хранене или активна игра. Можете да уловите този момент, ако наблюдавате внимателно домашния си любимец: той ще започне да се върти, да подсмърча, да се клати. Ако го хванете в тези моменти и го заведете до тоалетната чиния, то бързо ще свикне с мисълта, че това е правилното място за ходене. Но ако кученцето ви упорито отказва да ходи в тоалетната чиния и всеки път избира ново място или прекалено често ходи до тоалетната, може би си струва да го покажете на ветеринар или дори на зоопсихолог.

Още: Как да изберем подходящия намордник за нашето куче

Източник: TheDay

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес