Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направим проверка на златото със запалка?

20 октомври 2023, 12:33 часа
Реклама

Златото е един от най-скъпите метали, познати на човека. Цената му достига своя пик през август 2020 г., когато една унция злато струваше над 2000 долара. Това превръща златото в отлична инвестиция и чудесен начин да спечелиш бързо пари в брой, ако някога си инвестирал в него. Но съществува един голям проблем със златото: фалшифицира се изключително лесно. Безброй са историите, в които се говори за хора, измамени със спестяванията си за цял живот от безскрупулни дилъри за злато, които им продават фалшиви кюлчета или монети.

Реклама

Ако имате злато у дома, в което не сте сигурни дали е истинско, може да опитате няколко лесни метода.

В кои предмети в дома има злато?

Тест със запалка

Това е много лесен тест: опитайте да изгорите златото. Ако е истинско, ще стане още по-ярко, когато приближите пламъка, но няма да изгори или да се запали. Ако златото започне да се “одимява” или да става по-тъмно, най-вероятно е фалшиво.
Истинското злато не гори и не потъмнява при нагряване.

То просто се топи: ето защо може да се правят от него различни форми, без да губи блясъка си и красивия жълт цвят на метала.
От друга страна, метали като мед, желязо и месинг, ще променят цвета си и ще потъмнеят, когато са изложени на огън. Ако тестваното бижу е само със златно покритие, ще се стопи и ще видите по-тъмния метал отдолу.

Съвети:

* Използвайте запалка с бутан, а не обикновена.
Трябва ви интензивен и стабилен пламък, който да можете лесно да контролирате. Трудно ще го постигнете с обикновена запалка. Преди да извършите теста със запалка, уверете се, че запалката е заредена “до горе”.

* Нагрейте златото за най-малко 60 секунди.
Металът трябва да е достатъчно загрят, за да има ефект. Ако тествате голямо парче злато, например кюлче, може би ще ви трябва повече време.

* Използвайте ръкохватки или пинсети.
Златото ще стане много горещо, подгответе се да го държите с нещо, за да не си изгорите (ръкохватки, пинсети).

Злато или не - ето как да разберем

Ето още няколко начина да проверите златото у дома.

Търкане в кожа

Задръжте златото и го потъркайте напред-назад по кожата си. Може и да го задържите за няколко минути в ръцете си. Ако златото е истинско, вашата кожа няма да реагира на метала. Ако е фалшиво, може да забележите, че кожата ви позеленява, посинява или почернява, когато влезе в контакт с бижуто.
Златото е хипоалергенен метал, което означава, че няма да предизвика алергична реакция, когато влезе в контакт с кожата ви. Затова златните бижута са добър избор за хора с алергия към метали. Другите метали реагират, когато влязат в контакт с човешката кожа и пот. Затова ще забележите черно петно на кожата, след като носите фалшиво злато.

Тест с магнит

Доближете магнит до златното ви бижу. Ако реагира, бижуто е фалшиво. Златото е немагнитен метал. Този тест е бърз и най-лесен.
Имайте предвид, че някои основни метали, използвани като златни сплави, също може да са немагнитни. Това означава, че този тест не е категоричен. Използвайте силен магнит като неодимов магнит. В противен случай тестът ви няма да е коректен.

Тест с вода

Напълнете купа с вода и внимателно пуснете златното бижу. Ако златото е истинско, то ще потъне на дъното на купата. Ако е фалшиво, ще изплува най-отгоре или по средата на купата. Златото е много плътен метал, затова естествено потъва веднага на дъното на купата или чашата с вода. От друга страна, фалшивото злато често е съставено от по-леки метали и ще потъне по-бавно или изобщо няма да потъне.
Точно както и теста с магнити, не разчитайте само на този тест. Някои бижути от фалшиво злато са направени от метали, които също са плътни и може и да не потънат във водата.

Препоръчително е да направите няколко теста, за да сте сигурни в резултатите. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес