Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да намалим вредата от опасните хранителни добавки в храните от супермаркетите

21 октомври 2024, 12:00 часа

Съвременната храна стана по-достъпна и разнообразна, но в същото време се увеличи броят на опасните хранителни добавки, които могат да повлияят негативно на здравето. Продуктите с вредни добавки често водят до чревни заболявания, влошаване на микробиома и дори психични проблеми. Тук ще разгледаме четирите най-опасни хранителни добавки и ще предложим начини за минимизиране на вредата от тях.

Четирите най-вредни хранителни добавки

1. Емулгатори

Още: Лекар: Спрете да ги ядете вечер, това са най-лошите храни за съня, здравен съвет за деня, 17 октомври

Емулгатори като полисорбат 80 (E433), карбоксиметилцелулоза (E466) и карагенан (E407) се използват за създаване на еднаква структура на продукта. Те обаче унищожават чревната лигавица и полезните бактерии в микробиома. Изследванията показват, че употребата им може да доведе до повишена тревожност и промени в поведението.

 

2. Изкуствени подсладители

Аспартам (E951), сукралоза (E955) и захарин (E954) често се добавят към храните, за да подобрят вкуса им. Те обаче нарушават баланса на полезните бактерии в червата и могат да причинят възпаление, което се отразява негативно на здравето на органите.

Още: Здравен съвет за деня, 17 октомври: Лекар: През есента яжте всеки ден тези суперхрани, полезни са за имунитета, червата и захарта

 

3. Хранителни оцветители

Хранителните бои, получени от петрол, правят храните по-привлекателни, но също така създават възпалителни метаболити в червата. Те унищожават полезните микроби и могат да увеличат вътрешното възпаление.

 

Още: Лекар: Ако пиете лекарства за щитовидната жлеза, НЕ яжте тези храни

4. Наночастици

Добавките на базата на титанов оксид (E171) и други наночастици придават бял цвят на храните, но могат да проникнат през стените на червата и да причинят възпаление. Тези частици също насърчават образуването на свободни радикали, което увеличава риска от заболяване.

 

Как да „детоксикираме“ хранителните добавки

1. Увеличете приема на плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, които помагат за прочистване на червата от токсини и отпадъци. Оставете ги необелени, за да получите най-много ползи от фибрите. Фибрите се превръщат в мастни киселини, които подхранват здравите чревни клетки.

 

2. Избягвайте храни с добавки

За съжаление, производителите рядко отказват да използват вредни добавки, тъй като техните отрицателни ефекти се проявяват постепенно. Ето защо е по-добре сами да контролирате диетата си и да изберете продукти с минимално количество добавки. Не забравяйте да проверите съставките на опаковката и се опитайте да избегнете продукти с опасни съставки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес