Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнете получаването на стомашни проблеми от плувен басейн?

26 юли 2024, 14:20 часа

Плувните басейни могат да ви помогнат да се разхладите през летните горещини, но някои могат да бъдат място за размножаване на паразити и бактерии, които да доведат до разстройство, обриви, респираторни заболявания и ушни инфекции.

Можете да внесете средно 10 милиона микроби в басейна само от косата си. Ръцете ви могат да носят допълнително 5 милиона микроби, а една капка плюнка може да добави още 8 милиона.

Въпреки че не всички микроби са вредни, някои могат да причинят заболявания. Средно един възрастен поглъща около една супена лъжица вода в басейна за 45 минути прекарани в басейна. Количество, което е повече от достатъчно, за да ви разболее, твърдят учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Басейните и водните паркове се третират с химикали, като хлор и бром, за да убият повечето микроби. Но твърдението че плувните басейни са стерилна среда е погрешно, твърди д-р Трища Робинсън, епидемиолог в отдела за болести, предавани по вода, към Министерството на здравеопазването в Минесота.

Хлорът често не успява да убие паразити като Cryptosporidium (crypto), допълва тя. Те могат да оцелеят във филтриран и дезинфекциран басейн повече от 10 дни. E. coli, giardia и други микроби също могат да замърсят водата, но крипто е най-честата причина за получаването на разстройство.

Една крипто инфекция може да отнеме от 2 до 10 дни, за да се появят симптоми. Хората могат да получат разстройство, гадене, дехидратация и стомашни спазми. А тези, които имат по-слаба имунна система дори и по-сериозни или дори фатални инфекции.

Опасности, които ни дебнат покрай басейна

Как можете да защитите себе си и другите?

Ако сте заразени с крипто, паразитът може да остане в тялото ви до две седмици. Ето защо експертите препоръчват да стоите извън водата в продължение на две седмици, след като разстройството ви е спряло напълно.

Въпреки това, проучване от 2017г,  ръководено от Съвета за качество на водата и здравеопазване, установи, че 25% от възрастните „биха плували в рамките на един час след като са имали диария“.

Хората може да смятат, че е безопасно да отидат да плуват, след като разстройството им спре, но те все още могат да носят микроби със себе си, допълват специалистите. Ако един човек с Cryptosporidium плува в басейн, това може да доведе до дни или дори седмици опасност от зараза за много хора.

Вземането на душ за 60 секунди, преди да влезете в басейн, може да премахне повечето от нежеланите вещества от кожата ви, помагайки за запазването на хлора или брома, които са предназначени да убиват микробите. Проучване от 2019 г. обаче установи, че само 31% от анкетираните се къпят преди плуване. 

Защо тестването на качеството на водата е важно?

Тъй като хлорът се свързва с мръсотия и пот, дезинфекциращата му сила е значително намалена. Ето защо нивата на хлор трябва да се поддържат и тестват редовно.

Хлорът няма да убие този неприятен паразит в басейна

Как можете да разберете дали водата е чиста?

Басейните, аквапарковете и горещите вани се дезинфекцират основно с хлор. Когато хлорът влезе в контакт с мръсотия, пот, урина и други замърсители, се образува силно миришещо вещество, наречено хлорамин.

Ето защо ако усетите силна миризма на хлор, това не означава, че басейнът е супер чист, това означава, че има много микроби, излизащи от телата на хората, които висят край басейна.

Хлорамините могат да доведат до дразнене на кожата, очите и носа.

Ако имате отворена рана или нова татуировка е най-добре да избягвате плувните басейни, докато не заздравее, съветват още специалистите.

Вземането на душ преди влизане в басейн, стоенето далеч от водата, ако сте болни, и държането на устата възможно най-далеч от водата може да сведе до минимум риска от разпространението и поглъщането на микроби.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес