Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте тези храни, ако страдате от недостиг на цинк

10 март 2022, 12:25 часа

Цинкът е един от най-важните и значими минерали за човешкия организъм. Той участва в редица жизненоважни процеси в тялото ни, като някои от тях са свързани с функциите на кръвосъсирването, щитовидната жлеза, зрението, възстановяването на рани, деленето и регенерацията на клетки и т.н.

Минералът взима участие и в регулирането на ензимите, биохимичните реакции между клетките в организма, както и взаимодействието между протеините. Ниските нива и недостигът на цинк внася дисбаланс в осъществяването на гореспоменатите процеси. 

За наша радост обаче, можем да си набавим цинк както от хранителни добавки, така и чрез консумирането на определени видове храни, богати на него. 

Важно е да отбележим, че ние не сме специалисти и статията е само с информативна цел. При недостиг на големи количества цинк в организма, задължително се консултирайте с вашия лекар.

Хранителни източници на цинк

Ето и кои са сред най-богатите храни на цинк в състава си:

Нахут

Нахутът е чудесен източник на цинк, като само от една чаша нахут можем да си набавим 1,3 мг цинк.

Черен шоколад

Черният шоколад е здравословната алтернатива на всички сладки изкушения, като не съдържа голямо количество захари и можем да си набавим както антиоксиданти, така и добро количество цинк от него.

Черен боб

Черният боб не е сред любимците на много поради вкуса си, но пък е чудесен източник както на цинк, така и на други важни за здравето ни вещества – магнезий, мед, фосфор, калций и др.

Стриди

Стридите са сред най-сериозните източници на цинк, като в около 150 грама от морския дар се съдържат 74 мг цинк.

Кашу

Ядките също са богати на цинк, витамини, фибри и други полезни вещества, нужни на организма ни за правилното му функциониране.

Тиквени семена

Тиквените семена имат редица ползи за нашето здраве, като се отразяват благоприятно най-вече на нервната, сърдечно-съдовата система и мозъка. Те са богати на магнезий и цинк.

Киноа

Киноата е подходяща за всички, които се стремят да избягват глутена. Тя е богата на магнезий, фибри, протеини, витамини от група В, както и на цинк. Чрез чаша киноа можем да се снабдим с 18% от необходимото количество цинк за деня.

Червено месо

Месото е познато предимно като богат източник на протеини, но в червеното месо откриваме и значително количество цинк. Но не бива да прекаляваме с консумираното количество.

Прясно мляко

Млечните продукти са богати на протеини, мазнини и минерали, сред които включително и цинк, магнезий, калций и др. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес